STAznanost
Humanistika in družboslovje

Hallerstein je v Sloveniji pustil neizbrisljiv pečat

Ljubljana, 11. oktobra - Ferdinand Avguštin Hallerstein se je s svojim raziskovanjem, zlasti v astronomiji, v slovensko in kitajsko zgodovino zapisal kot eden največjih učenjakov svojega časa, so spomnili na današnji okrogli mizi Arhiva RS. Na njej so izpostavili številne knjige, ki o tem pričajo, in spregovorili o popularizaciji tega velikega znanstvenika v svetu.

Ferdinand Avguštin Haller von Hallerstein - Liu Songling (1703-1774) je bil priznan astronom, jezuitski misijonar, znanstvenik, matematik, kartograf in diplomat, rojen v Ljubljani. Morska svilna pot ga je leta 1739 pripeljala na Kitajsko, kjer je živel vse do smrti.

Hallerstein je tako v Sloveniji kot na Kitajskem pustil velik pečat, je za STA povedal Matevž Košir iz Arhiva RS. Dodal je, da velja med njegovo za Slovence pomembno zapuščino poleg znanstvenih odkritij in astronomske dejavnosti omeniti njegova pisma, ki jih je s Kitajske pošiljal svojim sorodnikom.

Hallerstein je v Ljubljani nabiral znanje in ga prenesel na drugi konec sveta, zato, kot je poudaril Košir, predstavlja most med Slovenijo in Kitajsko 18. stoletja. Njegovo življenjsko zgodbo in dosežke razkrivajo številne publikacije in razstave znanih raziskovalcev. Med izpostavljenimi so prispevki etnologa in profesorja Zmaga Šmitka, fizika in zgodovinarja Stanislava Južniča ter sinologa Mitje Sajeta.

Vsi so sodelovali pri nastajanju zbornika Mandarin Hallerstein - Kranjec na Kitajskem dvoru, ki je plod simpozija ob 300-letnici znanstvenikovega rojstva leta 2003 in ga je izdala Didakta. S Šmitkovim raziskovanjem se je po Koširjevih navedbah tudi začela promocija znanstvenika v slovenskem prostoru, saj velja za prvega, ki je njegovo delo resneje preučeval.

Eden večjih korakov k popularizaciji Hallersteina v svetu se je zgodil leta 2008 z evropskim projektom o kulturnem dialogu EU s Kitajsko. Zaključek umetniškega dela projekta je bila multimedijska predstava v SNG Maribor, zaključek študijskega dela pa knjiga A. Hallerstein - Liu Songling, The Multicultural Legacy of Jeasuit Wisdom and Piety at the Qing Dynasty Court, ki jo je leta 2009 izdala Kibla v Mariboru ob podpori Arhiva RS. Knjiga je izšla tudi v kitajskem prevodu.

Saje je lani pri Slovenski matici izdal knjigo o zgodovini Kitajske, v kateri je Hallersteinu namenil eno poglavje, za popularizacijo med mlajšimi pa je poskrbela dvojezična slikanica Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu avtorice Huiqin Wang.

Zgodbo o tem, kdo je Hallerstein, razkrivajo tudi številne razstave. Še ves mesec bo spomin nanj obujala razstava omenjene avtorice, ki so jo poleti odprli v parku pred Arhivom RS. Slikarka, ilustratorka, ustvarjalka grafik in kaligrafije Huiqin Wang že več kot 30 let živi in ustvarja v Sloveniji. Na že nekoliko pozabljenega Slovenca je naletela ob 300. obletnici njegovega rojstva, ko so jo zaprosili, da izdela kitajski napis za spominsko ploščo na njegovi hiši v Mengšu, kjer je preživel otroštvo.

V Arhivu RS upajo, kot je še dejal Košir, da bi nekoč Hallerstein v Ljubljani dobil svoj spomenik. "Ta pobuda je živa že od leta 2012," je pojasnil. Ideja je, da bi na zelenici pred Gruberjevo palačo postavili repliko njegovega znamenitega astronomskega inštrumenta, ekvatorialne obročaste krogle za opazovanje zvezd, ki je še danes razstavljen na strehi observatorija v Pekingu.