STAznanost

V Ljubljani danes konferenca o uporabnosti znanstvenih dosežkov

Ljubljana, 12. oktobra - V Ljubljani danes poteka konferenca o uporabnosti znanstvenih dosežkov, ki jo prireja Inštitut Nove revije - zavod za humanistiko. Na konferenci bodo posebno pozornost namenili odprtim razpravam med udeleženci. Le na ta način se lahko po besedah organizatorjev odpre polje premisleka za konkretne predloge in načrte, ki bi omogočili razvojne premike.

Udeležence je uvodoma pozdravil eden od organizatorjev konference Miha Brejc iz Centra za demokracijo in tehnologijo. Izpostavil je, da je namen današnjega dogodka predvsem začeti razpravo o uporabnosti znanstvenih dosežkov v slovenskem prostoru.

Na ta način želijo na inštitutu spodbuditi premislek in odločitve, ki bi pospešile razvoj znanosti v slovenskem prostoru in omogočile večjo uporabnost njenih dosežkov ter hkrati ne zavirale njenega temeljnega raziskovanja.

V uvodnem predavanju je Jože Vižintin iz Inženirske akademije Slovenije spregovoril o inovacijah kot ključnih dejavnikih za doseganje velikih družbenih izzivov. Kot je poudaril, znanost za napredovanje potrebuje več kot le raziskave. Pomembno je, da gospodarstvo in politika vlagata raziskave, te pa kot povratna zanka dajejo moč državi in ljudem, ki se zrcali v povečanju števila inovacij, novih virih ali produktih, je dejal Vižintin.

Eden od ključnih problemov Slovenije je po njegovem opažanju ta, da nismo zadržali pozitivnih trendov razvoja. Trenutno so namreč slovenska podjetja podhranjena z razvojnimi kadri, menedžment je pogosto slab, slab pa je tudi odnos do ustvarjalnega sloja, zato je potrebno ponovno vzpostaviti sinergije in povezovanje z znanostjo, je dodal.

"Potrebujemo nov pristop k inovativnosti, saj so inovacije ključni dejavnik prihodnjega razvoja in prehoda Slovenije iz nivoja sledilcev na nivo razvijalcev in ustvarjalcev," je še dejal.

V nadaljevanju konference se je odvilo tudi predavanje direktorja odseka za znanost in tehnologijo v tajvanski predstavniški pisarni v Pragi Sama Liawa, sledila pa bosta še dva panela. Tema prvega panela je razmerje med znanostjo in njeno tehnološko uporabnostjo, na drugem pa bo v ospredju vloga humanističnega in družboslovnega raziskovanja v razvoju družbe in države.

Konferenco je pripravil Inštitut Nove revije - zavod za humanistiko v sodelovanju z Društvom slovensko-tajvanskega prijateljstva ter Centrom za demokracijo in tehnologijo v okviru raziskovalnega in infrastrukturnega programa, ki ju financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Inštitut Nove revije, ki je z delovanjem začel leta 2006, je neprofitna organizacija, katere osnovna dejavnost je raziskovanje ter izdajanje knjig in revij.