STAznanost

Makovec Brenčičeva: Pri dodatnih sredstvih za znanost bomo vztrajali

Ljubljana, 19. oktobra - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v odzivu na današnje očitke organizatorjev shoda za znanost zatrdila, da bo njeno ministrstvo vztrajalo pri zagotovitvi dodatnih sredstev za znanost, o katerih so se dogovorili poleti. Pričakuje, da bi se to lahko zgodilo že do konca meseca.

Potrdila je, da so se na julijskem sestanku skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem dogovorili, da bodo dodatna sredstva priskrbeli do konca leta. "Zavezo sta potrdila ministrstvo za finance in predsednik vlade. Vztrajali bomo pri tem, da se ta čim prej izpolni. Predvidevam, da se bo to zgodilo še do konca oktobra. Postopki tečejo na ministrstvu za finance in upam, da se bo to čim prej zgodilo," je dejala ministrica.

S tem se je odzvala na navedbe organizatorjev aprilskega shoda za znanost, ki so dejali, da so dobili obljubo o dodatnih devet milijonih za znanost v letošnjem letu, a ne vedo, ali bo uresničena.

Ob tem je ministrica navedla, da pri teh sredstvih "govorimo o dofinanciranju leta 2017, v proračunu za leto 2018 pa načrtujemo dodatnih 19 milijonov evrov za to področje".

Na vprašanje, kdaj bi se lahko zgodilo, da bi v Sloveniji za znanost namenjali en odstotek BDP, Makovec Brenčičeva ni imela jasnega odgovora. Kot je navedla, so proračuni še na mizi, a upa, da bo šla gospodarska rast samo navzgor in se bo to zgodilo čim prej.

V zakonu o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki je po njenih besedah v sklepnih pripravah, želijo namreč zagotoviti "vezavo sredstev za znanost z gospodarsko rastjo, kot smo to dosegli za visoko šolstvo". "Prizadevali si bomo, da bo zakon čim prej v parlamentarni proceduri," je dejala in navedla še, da v pripravah zakona sodelujejo tudi vsi deležniki, ki so danes sodelovali v predstavitvi zahtev, vezanih na izboljšanje položaja znanosti.

Shod za znanost je aprila potekal v Ljubljani, na njem pa je okoli 500 raziskovalcev izrazilo protest zaradi krčenja sredstev za raziskave in inovacije. Od vlade so zahtevali, da poveča obseg in spremeni način financiranja raziskovalne dejavnosti ter omogoči prepotrebno spremembo zakonodaje.

Organizatorji shoda so danes spregovorili o premikih oziroma nepremikih, ki so se zgodili po shodu. "V šestih mesecih se ni zgodilo nič, kar bi spremenilo položaj v znanosti," so opozorili člani odbora za pripravo shoda.

Še enkrat so opozorili tudi na nezavidljiv položaj znanosti v Sloveniji, kjer država za znanost namenja okoli 0,40 odstotka BDP, medtem ko namerava Avstrija do leta 2020 sredstva za znanost dvigniti na 2,6 odstotka proračuna.