STAznanost

V Domu Trenta odprtje raziskovalnega laboratorija

Bovec, 20. oktobra - V Domu Trenta bodo danes odprli raziskovalni laboratorij, ki sta ga vzpostavila Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Javni zavod Triglavski narodni park ob sodelovanju z ljubljansko fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo. Laboratorij bo del naravoslovne postaje za raziskavo okolja s poudarkom na varstvu narave in ekologiji rastlin.

Naravoslovna postaja bo vključena v programa Zveze za tehnično kulturo Slovenije Gibanje znanost mladini, ki podpira programe za zgodnje uvajanje otrok in mladine v znanost in raziskovalno dejavnost. V jesenskem času in med prvomajskimi počitnicami v Trenti že več let poteka Biološki raziskovalni tabor za mlajše osnovnošolce, kjer bodo v prihodnje pri svojem delu lahko uporabili tudi novi laboratorij.

Z uporabo naravoslovne postaje bodo nadgrajeni številni izobraževalni programi in delavnice v Informacijskem izobraževalnem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta. Naravoslovna postaja je tudi pridobitev za osnovne in srednje šole ter zainteresirane skupine na področju raziskovalne in naravovarstvene dejavnosti.

Ker se naravoslovna postaja nahaja v izjemnem okolju doline Trente, v osrčju Triglavskega narodnega parka, bo lahko njen potencial še bolje izkoriščen za osveščanje mladih. Bistveno bo pripomogla tudi k povečanju njihovega znanja s področja naravoslovja in varstva narave.