STAznanost

Slovenski raziskovalci do nove metode identifikacije delfinov

Piran, 21. oktobra - Raziskovalci slovenskega društva za morske sesalce Morigenos so odkrili, da je posamezne delfine možno razlikovati na podlagi obrazov in s tem "izumili" novo metodo identifikacije delfinov. Svoje izsledke so predstavili v raziskavi, ki je bila danes objavljena v mednarodno priznani reviji Marine Mammal Science, so sporočili iz društva.

Že dolgo je znano, da je posamezne delfine možno prepoznavati na podlagi naravnih oznak na hrbtnih plavutih. Prav zaradi tovrstnih oznak danes vemo, da v slovenskem morju živi okoli 150 delfinov, ki jih raziskovalci društva Morigenos preučujejo in spremljajo že od leta 2002.

Toda oznake na plavutih se spreminjajo, težava pa je tudi v tem, da mladiči na plavutih še nimajo oznak, po katerih bi jih lahko prepoznavali. V društvu Morigenos pa so ugotovili, da jih je mogoče prepoznavati na podlagi njihovih obrazov, kar doslej ni bilo znano.

Odkritje je plod raziskave, katere pobudnik je bil predsednik društva Tilen Genov. Skupaj z mednarodno ekipo znanstvenikov je zasnoval študijo, v kateri so morali izkušeni ter neizkušeni opazovalci primerjati fotografije obrazov delfinov in jih pravilno povezati.

Rezultati so med drugim pokazali, da tako izkušeni kot tudi neizkušeni opazovalci lahko ločijo posamezne osebke na podlagi njihovih obrazov ter da so obrazne poteze pri delfinih dolgotrajne in omogočajo identifikacijo na dolgi rok.

Nova metoda prepoznavanja sicer ne more nadomestiti identifikacije na podlagi plavuti, lahko pa jo dopolnjuje, navajajo v društvu. Obrazi za razliko od plavuti namreč niso podvrženi tolikšni meri sprememb zaradi zunanjih vplivov, zato so lahko dolgoročno bolj zanesljivi.

Metoda je primerna tudi za mladiče, katerih plavuti navadno niso dovolj označene. Še posebej obetavna utegne biti pri tistih vrstah delfinov, ki na plavutih navadno nimajo prav dosti oznak, ali pri vrstah, ki hrbtne plavuti sploh nimajo, so še navedli v društvu.