STAznanost

SZF z novo generacijo štipendistov svetovnega laboratorija

Ljubljana, 26. oktobra - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je v okviru finančne sheme Svetovnega laboratorija sprejela novo generacijo štipendistov. Na letošnjem razpisu je kandidiralo 12 prosilcev, izmed katerih so jih izbrali 11. Slovesen podpis pogodb z novo slovensko generacijo štipendistov je potekal oktobra v Ljubljani, so sporočili s SZF.

Med prejemniki štipendij so trije doktorji znanosti, ena je magistra, preostalih sedem pa so doktorski študentje. Kar deset jih bo v času prejemanja štipendije delovalo v okviru slovenskih univerz in ena na raziskovalnem inštitutu, so povedali v SZF.

V sedmih primerih bodo štipendisti raziskovalno delovali na področju medicine in biotehnologije, dva na področju podnebnih sprememb ter po eden na področju prsti oziroma na področju znanosti v Sloveniji kot državi v razvoju.

V okviru Univerze v Ljubljani (UL) bodo raziskovali Marko Flajšman, Robert Šket in Ajda Marič z Biotehniške fakultete UL, Maša Čater z Veterinarske fakultete UL, Valerija Vezočnik z Medicinske fakultete UL, Mitja Pohlen s Fakultete za farmacijo UL ter Leni Ozis in Aleksandra Trenchovska s Filozofske fakulteti UL.

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije bo raziskovala Martina Lavrič, v okviru Univerze v Mariboru pa Maja Sikić Pogačar z Medicinske fakultete UM in Peter Lepej s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede UM.

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je finančno shemo Svetovnega laboratorija za slovenske prosilce med doktorskimi študenti in novimi doktorji znanosti vzpostavila jeseni 2002. Do letošnjega oblikovanja nove generacije je za štipendijo Svetovnega laboratorija zaprosilo že 131 ljudi, odobrenih pa je bilo skupaj 76 štipendij.

SZF je v letu 2017 ustanovila tudi sklad za podporo nekdanjim štipendistom, ki bodo nadaljevali z znanstvenoraziskovalnim delom na področju planetarnih izzivov. Predvsem pa bo sklad spodbujal interdisciplinarni skupni nastop več nekdanjih štipendistov, saj planetarni izzivi predstavljajo zelo kompleksne probleme, so zapisali v SZF.

"Prav je, da tudi na Slovenskem povečamo število raziskovalcev, ki bodo ozaveščeni in dejavni na področju planetarnih izzivov, zagovorniki in prepričljivi sogovorniki v komunikaciji sodobne znanosti v prizadevanjih ljudi planeta Zemlja za ohranjanje miru ter razvoja posameznikov in nacionalnih družb kot celot," so še poudarili v SZF.