STAznanost

Slovenska delegacija na Kitajskem o sodelovanju na področju raziskovanja in izobraževanja

Peking, 30. oktobra - Delegacija ministrstva za kmetijstvo se je s slovenskimi raziskovalci in poslovneži udeležila prve mednarodne konference o sodelovanju na področju raziskovanja in izobraževanja med Kitajsko in srednjeevropskimi državami v okviru pobude 16+1. Udeleženci so spregovorili tudi o gojenju, varstvu in monitoringu gozda ter usposabljanju v gozdarstvu.

Več kot 140 udeležencev iz raziskovalne, akademske sfere ter poslovnega sveta iz 16 vzhodnoevropskih držav in Kitajske je v Pekingu razpravljalo o možnostih za vzpostavitev oz. krepitev sodelovanja na področju raziskav in izobraževanja na področju gozdarstva, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Med drugim so spregovorili o gojenju, varstvu in monitoringu gozda, gozdni ekologiji, vlogi gozdarstva v bioekonomiji ter izobraževanju in usposabljanju v gozdarstvu. Slovenija je sicer tudi koordinator mehanizma sodelovanja na področju gozdarstva v okviru mehanizma 16+1 in vodi njegov sekretariat s sedežem v Ljubljani.

Konferenco, ki jo je organizirala Kitajska akademija za gozdarstvo, financiralo pa kitajsko ministrstvo za gozdarstvo, so odprli namestnik kitajskega ministra za gozdarstvo Liu Dongsheng, v vlogi sekretariata mehanizma 16+1 vodja gozdarskega sektorja na ministrstvu za kmetijstvo Janez Zafran, državni podsekretar poljskega ministrstva za okolje Andrzej Antoni Konieczny ter slovenski veleposlanik Janez Premože.

Zafran je na konferenci poudaril pomen multilateralnega sodelovanja in pomen mehanizma 16+1 za krepitev sodelovanja med državami v okviru omenjene pobude.

Po konferenci so organizirali tudi študijski obisk mednarodnega sejma gozdnih proizvodov v Kitajskem mestu Yiwo. Na vzporednem dogodku so se sešli predstavniki podjetij s področja gozdarstva, ki so razpravljali o možnostih za vzpostavitev poslovnega sodelovanja na področju gozdarstva in v okviru pobude 16+1 kot tudi možnostih za prenos znanja raziskovalnih institucij v poslovne rešitve in financiranje raziskovalnega dela, so še zapisali na ministrstvu.