STAznanost

Na Balassijevem inštitutu prvenstvo v hitrostnem reševanju Rubikove kocke

Ljubljana, 11. novembra - Na Balassijevem inštitutu bo danes potekalo mednarodno prvenstvo v hitrostnem reševanju Rubikove kocke. Udeleženci dogodka se bodo lahko učili mojstrskih trikov od slovenskih in madžarskih prvakov, poleg tega pa se bodo tekmovalci pomerili v številnih kategorijah, je za STA pojasnila direktorica inštituta Biborka Molnar-Gabor.

Na današnjem prvenstvu Ljubljana Open 2017 se bodo lahko učenci osnovnih in srednjih šol učili mojstrskih trikov od prvakov in hkrati delegatov Jerneja Omulca, Niki Placsko, Oliverja Pregeja in Petre Kobal Vogrinec.

Poleg tega pa se bo 40 tekmovalcev pomerilo v različnih kategorijah, med drugim 3x3x3, Megaminx, Pyraminx in 5x5x5. Tekmovalci bodo po besedah Molnar-Gaborjeve prišli iz Slovenije, Madžarske, Italije, Hrvaške in tudi iz Francije.

Vsi tekmovalci pa bodo skušali podreti lanskoletni rekord Staša Zupana, ki je za dešifriranje Rubikove kocke potreboval pičlih 6,90 sekund. "Vsako leto pade nov rekord, tako da tudi letos na Balassijevem inštitutu pričakujemo nov rekord. Pričakujemo, da bo nov rekord okoli šestih sekund," je za STA še ocenila Molnar-Gaborjeva.

Trenuten rekorder v reševanju Rubikove kocke je sicer Američan Patric Ponce, ki je za rešitev uganke 30. avgusta v Virginiji potreboval 4,96 sekunde.

Ob tem je direktorica inštituta tudi dodala, da je Rubikova kocka še veno priljubljena igrača. "Danes je kocka z novim dizajnom in z novimi kategorijami na tekmovanju še bolj popularna kot je bila prej," je dejala.

Za organizacijo takšnega tekmovanja pa so se na inštitutu odločili, saj so želeli ob svetovnem dnevu znanosti pripraviti takšen dogodek, ki bi vključeval nekaj popularnega tako na Madžarskem kot tudi v Sloveniji. Prvenstvo tako po besedah direktorice inštituta pritegne tiste, ki se s sestavljanjem in dešifriranjem Rubikove kocke ukvarjajo doma. Poleg tega pa se ga udeležijo tudi tisti, ki so za "magično kocko" že slišali in bi se radi v tem tudi preizkusili.

Balassijev inštitut je prvenstvo organiziral že lani, letos pa bo na inštitutu potekalo danes in v nedeljo med 9. in 17. uro.

Originalna Rubikova kocka sicer deluje po sistemu 3x3x3. Kocko sestavlja 26 manjših kock, ki jih igralec vrti okoli skupnega jedra. Vsaka od devetih vidnih kvadratnih ploskvic na strani Rubikove kocke je pobarvana z eno od šestih barv. Ko je kocka razrešena, ima vsaka stran Rubikove kocke svojo barvo.