STAznanost

V Ljubljani drugi Science Hack Day

Ljubljana, 24. novembra - Na fakulteti za elektrotehniko bo konec tedna potekal drugi Science Hack Day v Sloveniji, s katerim si organizatorji prizadevajo vzbuditi zanimanje za ustvarjanje z znanostjo. Oblikovalci, razvijalci, znanstveniki in drugi navdušenci nad znanostjo bodo v ekipah 24 ur razvijali svoje inovativne projekte, ki jih bodo v nedeljo predstavili žiriji.

Ljubljana. Prvi Science hack day, ki je potekal oktobra 2016. Foto: Science hack day.

Ljubljana.
Prvi Science hack day, ki je potekal oktobra 2016.
Foto: Science hack day.

Namen dogodka Science Hack Day je po navedbah organizatorjev uporaba znanosti izven njenih običajnih okvirjev. Dogodek je "namenjen vsem, ki bi radi ustvarili nekaj čudnega, smešnega ali resnega z znanostjo".

Udeleženci bodo imeli na voljo 24 ur, da v multidisciplinarnih skupinah izdelajo vse od spletnih aplikacij, družabnih iger, mini robotov in kompleksne analize podatkov do izdelave preprostih tipal, pametnih oblačil itd.

V nedeljo popoldne pa bodo ekipe svoje izdelke predstavile pred žirijo, ki bo na koncu razglasila zmagovalce. Najboljši udeleženci letošnjega dogodka bodo prejeli medalje in priznanja ter praktične nagrade. Organizatorji sicer želijo z dogodkom spodbujati predvsem ustvarjalnost, ne tekmovalnosti, so izpostavili.

Science Hack Day je prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in okolici, ki se osredotoča na znanost in njeno bolj zanimivo, zabavno in interdisciplinarno uporabo. Organiziran je po mednarodnem konceptu, ki se že nekaj let uspešno izvaja po vsem svetu.

Po navedbah organizatorjev ga ženejo "čudni znanstveniki, hekerji in navdušenci s celega sveta na prostovoljni bazi". Od leta 2010 se je odvilo že preko 60 tovrstnih dogodkov v 20 državah.

Drugi slovenski Science Hack day se bo odvijal v soboto in nedeljo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. Pri organizaciji dogodka poleg prostovoljcev z različnih področij znanosti in tehnologije sodeluje tudi Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Dogodek organizira skupina prostovoljcev iz znanstvenega ozadja v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije.