STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na konferenci Mreža znanja tudi o slovenskih superračunalnikih

Ljubljana, 21. novembra - V organizaciji Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes) bo v sredo in četrtek v Ljubljani potekala strokovno-izobraževalna konferenca Mreža znanja. Na Arnesovi konferenci bodo med drugim spregovorili o sistemskih vidikih uporabe novih tehnologij ter slovenskih superračunalnikih.

Prvi dan konference bo posvečen sistemskim vidikom uporabe novih tehnologij in predstavitvi dobrih praks, poseben sklop konference pa bo namenjen slovenskim superračunalnikom. Spregovorili bodo tudi o omrežnih incidentih, avtorskem pravu, evropski uredbi o varstvu podatkov, medijski pismenosti in upravljanju interneta.

Udeležence bosta uvodoma nagovorila minister za javno upravo Boris Koprivnikar in generalni direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Urban Krajcar.

Gostujoča predavateljica letošnje konference bo Maria Farrell, ki je pisala za britanska časopisa The Guardian in Slate, kot svetovalka pa je delovala v organizacijah, kot so ICANN, Svetovna banka in Mednarodna trgovinska zbornica. Farrellova o kibernetski varnosti predava na Oxfordski univerzi.

Na konferenci bo Arnes predstavil tudi izvajanje štiriletnega Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju. V okviru Programa bodo vzgojno-izobraževalnim zavodom sofinancirali izgradnjo brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme.

Program Arnesove konference je namenjen predvsem informatikom in računalnikarjem s področij izobraževanja, raziskovanja in kulture. Dogodek bo potekal v sredo in četrtek na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.