STAznanost

ARRS pripravlja prve Dneve komuniciranja v znanosti

Ljubljana, 24. novembra - Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji letos prvič prireja Dneve komuniciranja znanosti, ki so namenjeni spodbujanju kakovostnega medijskega poročanja o znanosti. Osrednja gostja dogodkov, ki se bodo zvrstili med 27. in 29. novembrom, bo Pulitzerjeva nagrajenka Deborah Blum.

Z organizacijo Dnevov komuniciranja znanosti želijo na ARRS krepiti kakovostno in kredibilno poročanje o znanstvenih temah ter zmogljivosti urednikov, novinarjev in predstavnikov odnosov z javnostmi na področju poročanja o znanosti. Hkrati pa je namen dogodkov tudi znanost približati splošni javnosti, so povedali na ARRS.

Dnevi komuniciranja znanosti izhajajo iz projekta Komuniciranje znanosti, v okviru katerega ARRS od leta 2014 prireja srečanja s priznanimi novinarji in strokovnjaki s področja komuniciranja znanosti.

Z delavnicami so začeli leta 2014, ko so gostili urednika za znanost pri britanskem časopisu The Guardian Iana Sampla. Leta 2015 so povabili publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC Vivienne Parry, v letu 2016 pa so gostili kolumnista časopisa the New York Times Georgea Johnsona.

Osrednja gostja prvih Dnevov komuniciranja znanosti bo Deborah Blum, direktorica programa znanstvenega novinarstva (Knight Science Journalism Program) na sloviti ameriški univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Pulitzerjeva nagrajenka.

V okviru tridnevnega dogajanja bo v ponedeljek potekal pogovor z Blumovo na temo prepoznavnosti znanosti in njene vloge v družbi, v medijih in pri odločevalcih. Na dogodek so vabljeni vodilni in najbolj vidni predstavniki slovenske znanstveno-raziskovalne skupnosti.

Blumova bo v torek dopoldne vodila delavnico za urednike in novinarje na temo znanstvenega pisanja, medijskega pokrivanja znanosti ter specifičnih novinarskih veščin in znanja, popoldne pa bo sledila delavnica za raziskovalke in raziskovalce na temo komuniciranje znanosti in rezultatov raziskav.

Za zaključek pa ARRS v sredo pripravlja še delavnico z novinarjem in voditeljem oddaje Odmevi na RTV Slovenija Igorjem E. Bergantom na temo medijskih veščin za raziskovalke in raziskovalce.

Deborah Blum je ena najbolj priznanih ameriških novinark s področja poročanja o znanosti. Je angažirana kolumnistka in avtorica petih knjig, med katerimi sta najpomembnejši The Poisoner's Handbook iz leta 2010 in Love at Goon Park iz leta 2002.

Je nekdanja predsednica Ameriškega združenja piscev o znanosti in članica vodstva Svetovne zveze piscev o znanosti. Trenutno je članica upravnega odbora Sveta za napredek pisanja o znanosti. Blumova je tudi ustanoviteljica in urednica revije Undark, sourednica knjige Vodič za pisanje o znanosti in od leta 2015 direktorica programa znanstvenega novinarstva na MIT.

Več informacij o dogodku je na voljo na spletni strani http://www.arrs.gov.si/sl/dogodki/17/komuniciranje-znanosti.asp.