STAznanost

Slovenski biologi prejeli prestižno nagrado združenja Senckenberg

Ljubljana, 30. novembra - Slovenski raziskovalci so v Frankfurtu prejeli spominsko nagrado Aleksandra von Humboldta za leto 2017 za najboljši znanstveni članek v revijah naravoslovno raziskovalnega združenja Senckenberg. Z delom, v katerem obravnavajo jamske hrošče in opišejo novo vrsto, so potrdili, da je biotska pestrost Dinarskega krasa, tudi slovenskega, izjemna v svetovnem merilu.

Ljubljana. Geografska distribucija hrošča hadezija. Foto: Biotehniška fakulteta UL

Ljubljana.
Geografska distribucija hrošča hadezija.
Foto: Biotehniška fakulteta UL

Med nagrajenci so trije raziskovalci z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani Peter Trontelj, Rok Kostanjšek in Teo Delić ter biolog iz Notranjskega muzeja Postojna Slavko Polak, so zapisali na spletni strani omenjene fakultete. Nagrado so prejeli za članek, objavljen v reviji Arthropod Systematics & Phylogeny.

V nagrajenem delu avtorji obravnavajo filogenijo visoko specializiranih jamskih hroščev hadezij in opisujejo novo vrsto iz črnogorskega kraškega podzemlja, Hadesia zetae, poimenovano po srednjeveškem črnogorskem kraljestvu.

"Objava je del širših raziskav evolucije in taksonomije jamskih hroščev podzemljarjev, s katero smo potrdili, da je biotska pestrost Dinarskega krasa, tudi slovenskega, izjemna v svetovnem merilu. Kar je človeška ribica za podzemeljske vode, so jamski hrošči v kopnih jamah," je povedal Polak.

"Nagrade smo posebej veseli, ker utrjuje mednarodni položaj slovenske speleobiologije, torej znanosti o življenju v podzemeljskih okoljih, ki je kot znanstvena disciplina pred skoraj dvema stoletjema vzniknila na ozemlju Slovenije," je dodal Trontelj.

Nagrado je v Frankfurtu podelil direktor združenja Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung Volker Mosbrugger. "Žirijo je ob atraktivnosti raziskovalnega objekta prepričal integrativni pristop k sistematski biologiji, ki združuje natančno morfološko analizo z molekularno filogenetiko in biogeografijo in obenem opozarja na ogroženost podzemeljskega živalstva," so zapisali na fakulteti.

Združenje Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung je eno najstarejših in največjih v Evropi, ustanovljeno leta 1817 na pobudo Johanna Wolfganga von Goetheja. Danes združuje več raziskovalnih inštitutov in naravoslovnih muzejev, med drugim v Frankfurtu, Dresdnu, Tübingenu in Görlitzu.

Izdaja devet mednarodnih znanstvenih revij s področja raziskav biodiverzitete, morske biologije, evolucije in paleontologije. Vsako leto podeljuje nagrado za najboljši znanstveni članek, ki je v preteklem letu izšel v kateri izmed publikacij združenja Senckenberg. V letu 2017 je bila podeljena jubilejna 25. spominska nagrada Alexandra von Humboldta.