STAznanost

Na ljubljanski univerzi se začenja tradicionalni Teden univerze

Ljubljana, 4. decembra - S predstavitvijo najboljših letošnjih raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze se bo danes začel tradicionalni Teden univerze. Do petka se bodo zvrstili številni dogodki, osrednji pa bo torkova slavnostna seja senata univerze s podelitvijo najvišjih priznanj. Prvič bodo podelili tudi priznanja strokovnim sodelavcem univerze.

Svoj tradicionalni teden bo ljubljanska univerza odprla z dogodkom, na katerem bo predstavila najodmevnejše raziskovalne dosežke univerze v tem letu in podelitvijo priznanj strokovnim sodelavcem univerze, ki jih bodo letos podelili prvič.

V torek bodo nadaljevali s slavnostno sejo senata, na kateri bodo podelili najvišja priznanja, in sicer nazive častni doktor in častni senator Univerze v Ljubljani, zlate plakete, plakete Pro universitate labacensi in svečane listine mladim visokošolskim učiteljem. Letos bosta naziv častni doktor prejela profesorja James I. Prosser in Hans-Uwe Simon.

Sreda bo namenjena podelitvi Prešernovih nagrad študentom ter svečanih listin za najboljše študijske dosežke.

Slavnostni teden se bo zaključil s četrtkovo podelitvijo priznanj študentom za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti ter nazivov zaslužna profesorica/zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Dogodke bodo neposredno prenašali na spletni strani univerze.

Vzporedno z osrednjimi dogodki se bodo na posameznih članicah oz. fakultetah in akademijah zvrstili še številni drugi dogodki in prireditve, med drugim v organizaciji fakultete za družbene vede tudi okrogla miza o stanju demokracije v Sloveniji ob 50-letnici Centra za politološke raziskave.

Ljubljanska univerza, ki povezuje 23 fakultet in tri umetniške akademije, sicer letos praznuje 98. obletnico ustanovitve. Je največja in najstarejša ter po mednarodno uveljavljenih lestvicah kakovosti tudi najvišje uvrščena slovenska univerza, saj sodi med 500 najboljših univerz sveta. Njen letni proračun znaša okoli tristo milijonov evrov, na njej pa študira okoli 40.000 študentov.