STAznanost

V Ljubljani prvi dan fiziologije

Ljubljana, 8. decembra - Slovensko fiziološko društvo v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) danes pripravlja prvi dan fiziologije. Osrednje predavanje bo izvedla profesorica Damjana Rozman. Spregovorila bo na temo letošnje Nobelove nagrade za medicino ali fiziologijo, ki jo bodo na ta dan podelili v Stockholmu.

Na dan fiziologije želijo raziskovalne izsledke in pedagoška znanja deliti tudi s poslušalci, ki se s fiziologijo ne ukvarjajo vsakodnevno. Kot je povedala predsednica Slovenskega fiziološkega društva Helena H. Chowdhury, zanimanje za fiziologijo narašča, kar potrjuje tudi število prijavljenih udeležencev na ta dogodek.

"Upam, da se bo ta trend nadaljeval, saj gre za osnovna znanja s področja delovanja organskih sistemov, kamor spadamo tudi ljudje," je dejala H. Chowdhury. "S tem področjem je namreč povezano ne le poznavanje tega, kako delujemo, temveč tudi poznavanje tega, kako popraviti ne-delovanje ali slabše delovanje sistema, kadar je podvržen bolezni, pa tudi kako ravnati, da se bolezni izognemo."

Na dnevu fiziologije se bodo zvrstile predstavitve različnih fizioloških tematik, ki bodo segale vse od fiziološkega odziva na stres, telesne aktivnosti in termoregulacije, avtofagije in delovanja celic glij do učinka zdravilnih rastlin.

Osrednje predavanje bo izvedla profesorica Damjana Rozman, ki bo spregovorila na temo letošnje Nobelove nagrade za medicino in fiziologijo. Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino bodo letos prejeli Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael Young za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadiani ritem oz. notranja biološka ura.

Predavanje bo po navedbah H. Chowdhury osvetlilo veličino letošnje Nobelove nagrade za fiziologijo in medicino. Udeleženci bodo v predavanju slišali, kako notranja ura deluje, kako je na ravni celotnega organizma nadzorovana ter kakšne metode uporabljajo pri raziskovanju cirkadianih dogodkov, ki se ponavljajo v 24-urnem ciklu.

Razložili bodo tudi, kako se notranja ura dnevno ponastavlja s svetlobo in s prehrano ter v kašnih okoliščinah pride do dolgotrajnega neskladja med notranjo uro in okolico, kar lahko privede do bolezenskih stanj, kot so rak dojke in prostate, hiperlipidemija ipd., je pojasnila H. Chowdhury

Predavanja, ki se bodo zvrstila v okviru Dneva za fiziologijo, so po besedah H. Chowdhury namenjene širši javnosti, učiteljem osnovnih in srednjih šol ter vsem drugim zainteresiranim. Program dogodka je na voljo na povezavi http://lnmcp.mf.uni-lj.si/sfd/.