STAznanost

Pfeiferju prestižna Barraquerova nagrada za tehniko implantacije umetne šarenice

Ljubljana, 18. decembra - Očesni kirurg Vladimir Pfeifer je na oftalmološkem kongresu Video Cataratta Refrattiva v Milanu je prejel prestižno Barraquerovo nagrado za prikaz svoje inovativne tehnike vstavitve umetne šarenice. Na očesni kliniki UKC Ljubljana je Pfeifer s to tehniko operiral že 12 bolnikov po hudih očesnih poškodbah ali prirojeni odsotnosti šarenice.

Umetna šarenica reši bolnika pred neznosnim bleščanjem in mu izostri vid, so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. V kombinaciji s presaditvijo roženice omogoči čisto vidno os in povrne vid. Ima pa tudi izjemen učinek na videz obraza. Operativna tehnika je bila objavljena v Ameriški izdaji revije Healio Ocular Surgery News, so zapisali v UKC Ljubljana.

O prvi uspešni vsaditvi umetne roženice so z UKC Ljubljana poročali v začetku decembra. Pri njej sta sodelovala Pfeifer in oftalmologinja Alja Črnej, ki se je štiri leta po specializaciji izobraževala v Angliji in ZDA in je znanje o t. i. Bostonski keratoprotezi prenesla s šolanja na Harvardu.

Med operacijo je Pfeifer bolniku odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je Črnejeva vstavila Bostonsko keratoprotezo, jo fiksirala, Pfeifer pa jo je presadil na prejemnika.