STAznanost

DZ uvedel Puhovo nagrado za znanstvene dosežke

Ljubljana, 19. decembra - DZ je s 67 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti. Novela, ki med drugim uvaja Puhovo nagrado za življenjsko delo in za vrhunske dosežke, je med poslanci naletela na široko podporo.

Novela med drugim dopolnjuje Puhovo priznanje s Puhovo nagrado in spreminja opredelitev priznanja ambasador znanosti. Poleg tega predlog novele omejuje najvišje skupno število podeljenih nagrad in priznanj na petnajst, kolikor se jih je sicer podeljevalo tudi do zdaj, vendar pa ne omejuje več skupnega števila posameznih nagrad in priznanj, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh.

Prav tako trajanje mandata članom odbora, ki podeljuje nagrade, predlog novele omejuje na en zaporedni mandat. S tem upoštevajo željo po sodelovanju čim večjega števila uglednih raziskovalcev, je pojasnil državni sekretar.

Poleg tega predlog poudarja pomen znanstveno-raziskovalne poštenosti pri delu raziskovalcev in zato uvaja upoštevanje Evropskega kodeksa ravnanja za ohranjanje raziskovalne poštenosti. V zadnjem času smo priča precejšnjemu številu primerov prikrajanja znanstvenih dosežkov, je še pojasnil Boh.

Novela je med poslanci naletela na široko podporo, saj so bili mnenja, da daje spodbudo dosežkom na področju znanosti in razvoja ter daje večji pomen prenosu znanstveno-raziskovalnih izsledkov v gospodarsko in družbeno prakso.

Že na matičnem odboru so jo poslanci sicer dopolnili z določbo, da se pri sestavi odbora za podelitev nagrad poleg že določene zastopanosti vseh področji znanstvenih ved upošteva tudi spolna uravnoteženost članov.

So pa ob današnjem glasovanju zavrnili dopolnilo poslanske skupine SDS, po katerem bi bili člani odbora za podelitev nagrad lahko imenovani za dva zaporedna mandata. S tem bi po njihovem mnenju sledili praksi v večini svetov javnih zavodov. A je bila večina poslancev mnenja, da je treba v odboru zagotoviti sodelovanje čim večjemu številu uglednih znanstvenikov.