STAznanost

Na simpoziju slovenskih raziskovalcev v tujini o priložnostih v Sloveniji

Ljubljana, 22. decembra - Udeleženci današnjega simpozija slovenskih raziskovalcev v tujini so spomnili, da slovenski raziskovalci hodijo v tujino po nova znanja in priložnosti. To je po njihovem treba spodbujati, ob enem pa je treba ustvariti več priložnosti zanje v Sloveniji.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v uvodnem govoru na Univerzi v Ljubljani izpostavila, da je prav, da znanje in možgani krožijo, naloga ministrstva in institucij pa je, da zagotovijo te možnosti oz. jih olajšajo.

Ob tem je ministrica navedla nekaj novih ukrepov in razpisov, ki naj bi raziskovalcem olajšali delo v tujini, čeprav je priznala, da je še prostor za napredek.

"To je prvič, da smo nekaj dosegli prav za to skupino, ki je pomembna, ker krepite tisto družbeno pot, ki pomeni napredek, prihodnost in razvoj," je povedala ministrica raziskovalcem.

Udeležence simpozija, ki ga je organiziralo Društvo v tujini izobraženih Slovencev, je nagovoril tudi predsednik tega društva Igor Cesarec. Ocenil je, da je glede na številčno udeležbo slovenska javnost pripravljena poslušati slovenske predavatelje iz tujine.

Opozoril je, da Slovenci, ki raziskujejo v tujini, niso ubežniki, ki so zbežali iz Slovenije. "V tujino smo šli po nova znanja in priložnosti in s Slovenijo zelo radi sodelujemo in se vračamo ne samo zaradi zasebnih zadev, ampak tudi strokovnih," je pojasnil.

V okviru simpozija so na uvodni okrogli mizi o izzivih v tujini izobraženih Slovencev spregovorili Cesarec, direktor javne agencije za raziskovalno dejavnost Jozsef Györkös, direktor direktorata za znanost Urban Krajcar in prorektorica za področje prenosa znanja z Univerze v Ljubljani Tanja Dmitrović.

Govorci so predstavili svoje stališče glede obstoječih možnosti zaposlovanja raziskovalcev in našteli nekaj področij, kjer so še potrebne izboljšave. Ob tem se je zvrstilo nekaj opozoril, da je možen še večji napredek, saj so določeni postopki za pridobitev zaposlitve v Sloveniji predolgi, pogosto pa so omejeni tudi z razpisi, ki niso primerno zastavljeni za raziskovalce iz tujine.

Po okrogli mizi je sledil še sklop strokovnih panelov s slovenskimi raziskovalci iz tujine.