STAznanost

S pomočjo Novartisovega kariernega zajtrka do zaposlitve že 15 strokovnjakov

Ljubljana, 3. januarja - Farmacevtska družba Lek je danes v Mengšu pripravila tretji Novartisov karierni zajtrk za visoko izobražene strokovnjake naravoslovnih znanosti, ki delajo ali študirajo v tujini. Karierni zajtrk je pobuda za vračanje vrhunskih strokovnjakov v domače okolje, s pomočjo katere je zaposlitev dobilo že 15 strokovnjakov, so sporočili iz Leka.

Mengeš, Lek. Novartisov karierni zajtrk. Foto: Lek

Mengeš, Lek.
Novartisov karierni zajtrk.
Foto: Lek

Na Novartisovem kariernem zajtrku udeleženci v neformalnem in sproščenem ozračju spoznajo področje dela in izzive, s katerimi se soočajo v Novartisu. Izzivi v visokotehnološkem farmacevtskem podjetju so namreč po navedbah Leka pogosto ključni argument, ki pripelje do odločitve za vrnitev v domače okolje.

"Strokovnjaki, ki se izobražujejo ali že delajo v tujini, se za vrnitev navadno odločijo takrat, ko spoznajo, da bodo tudi v domačem okolju lahko uresničili svoje poklicne ambicije," je poudaril direktor kadrov in član uprave Leka Samo Roš.

Prvih dveh zajtrkov se je udeležilo več kot 150 slovenskih strokovnjakov iz tujine. S številnimi so na dogodku opravili tudi prve razgovore, zaposlitev pa jih je do zdaj dobilo 15.

Projekt je novembra lani prejel tudi priznanje za najbolj inovativno prakso pri razvoju kadrov, ki jo podeljuje Planet GV.

Dogodek je namenjen slovenskim strokovnjakom z v tujini dokončanim magisterijem ali doktoratom s farmacevtskega, kemijskega, biotehnološkega ali z drugega naravoslovnega področja oziroma z večletnimi delovnimi izkušnjami na primerljivem področju v tujini.

Letošnji dogodek je potekal v sodelovanju z Javnim štipendijskim, razvojnim, invalidskim in preživninskim skladom Republike Slovenije ter Društvom v tujini izobraženih Slovencev Vtis.

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov Novartisa, druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. V letu 2016 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 48,5 milijarde ameriških dolarjev, približno devet milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 121.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu.