STAznanost

Delova osebnost leta 2017 je postal jezikoslovec Kozma Ahačič

Ljubljana, 4. januarja - Uredništvo časnika Delo je danes že osemindvajsetič razglasilo Delovo osebnost leta. Bralci časnika so med desetimi nominiranci izglasovali jezikoslovca Kozmo Ahačiča, ki je z novima slovnicama prekinil tradicijo ene same zveličane slovnice za vse, iz učenja slovenščine pa naredil prijazen, živ in ustvarjalen proces, so sporočili z Dela.

Ahačič je pobudnik in urednik jezikovnega portala Fran, vodja priprave Slovarja slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja in avtor novih šolskih slovnic za osnovnošolce in srednješolce Kratkoslovnica in Slovnica na kvadrat, s katerima je po 40 letih zamenjal Toporišičevi slovnici.

Bralci Dela so zmagovalca izbrali med desetimi nominiranci, ki so najbolj zaznamovali preteklo leto. Poleg Ahačiča so bili nominirani še raper Miha Blažič N'toko, košarkar Goran Dragić, astrofizičarka Andreja Gomboc, ustanoviteljica Zavoda 13 Petra Greiner, prva soseda Kemisa Bernarda Kropf, pisatelj Boris A. Novak, zdravnik Marko Pokorn, dolgoletni direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec in alpska smučarka Ilka Štuhec.

Današnja prireditev se je v ljubljanski Narodni galeriji začela ob 19.30, razglasitev zmagovalca pa je Ahačiča šokirala. "Če bi mi pred letom kdo rekel, da je lahko slovnica za mlade tako odmevno delo, bi se mu prizanesljivo nasmehnil," je ob prevzemu nagrade dejal Ahačič.

Ob tej priložnosti so podelili tudi Delove novinarske nagrade. Za življenjsko delo jo je dobil dolgoletni novinar zunanjepolitičnega uredništva Branko Soban.

Zbrane je v Stekleni dvorani Narodne galerije ob zaključku izbora nagovoril tudi slovenski premier Miro Cerar.