STAznanost

Na drugem Sinapsinem seminarju o težavah v znanosti

Ljubljana, 15. januarja - Slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa v torek pripravlja drugi seminarski dogodek letošnje sezone. Na dogodku z naslovom Znanost znanosti, ki bo potekal ob 17.uri v Knjižnici Bežigrad, bodo spregovorili o težavah, ki se pojavljajo v znanosti.

Kot so zapisali v društvu, pritisk k nenehnemu objavljanju znanstvenih člankov in težnja k statistično pomembnim rezultatom vodita k etično in metodološko spornim praksam.

Na seminarju se bodo med drugim spraševali o tem, kako to vpliva na verodostojnost objavljenih raziskav in veljavnost izsledkov, ki jih na različnih področjih prenašamo v prakso? Iskali bodo tudi odgovore na vprašanje, kako se raziskovalci spopadajo s tem in kakšnih rešitev so se že domislili?

Prvi predavatelj bo raziskovalec na oddelku za psihologijo v Ljubljani in raziskovalec na Nevrološki kliniki Andraž Matkovič. Druga predavateljica pa bo redna profesorica filozofije na Filozofski fakulteti Olga Markič, ki se ukvarja s filozofijo kognitivnih znanosti, filozofijo duha, logiko in teorijo argumetacije.

Eno izmed glavnih poslanstev društva Sinapsa je spodbujati razvoj nevroznanstvene dejavnosti v Sloveniji - seznanjanjati javnosti in splošno izobraževati o naravi raziskovalnega dela, o dosežkih in pomenu novih nevroznanstvenih odkritij in spoznanj. Spodbujati splošno zavest o preventivi pred različnimi boleznimi in okvarami živčevja.