STAznanost
Humanistika in družboslovje

Vzorčno mesto v Velenju namenjeno raziskovanju in ustvarjanju

Velenje, 2. februarja - Vzorčno mesto, ki ga danes odpirajo v nakupovalnem centru Velenje, je prvi tovrstni projekt v Evropi. Obiskovalcem ponuja možnost raziskovanja, ustvarjanja in širjena obzorij, namenjen pa je tudi podjetnikom. Z Vzorčnim mestom želijo pri vseh obiskovalcih spodbuditi radovednost in omogočiti izkušnjo stika s sodobno znanostjo.

V Vzorčnem mestu bodo obiskovalci lahko izvajali poskuse po načelu "naredi sam" in se udeležili programov strokovnega razvoja. Odkrivali bodo interaktivne učne postavitve in na ulici virtualne resničnosti med drugim prek simulacij spoznali različna delovna okolja, kot so pisarna, rudnik, pekarna in laboratorij.

V transmedijskem kotičku bodo predvajali program znanstvene televizije za otroke in mlade, pri tem pa bo poudarek na pripovedovanju zgodb skozi številne medije, digitalni pismenosti in varni uporabi spletnih družbenih omrežij.

V digitalnem laboratoriju se bodo obiskovalci lahko preizkusili v programiranju, interaktivna soba pobega pa je namenjena novi metodi preverjanja znanja, ki ga bodo obiskovalci pridobili v Vzorčnem mestu.

Vzorčno mesto je tudi prostor za podjetja, saj bodo podjetniki tam lahko v digitalnem laboratoriju razvijali kreativna orodja za industrijsko oblikovanje. Prototipiranje je namreč dolgotrajen in drag postopek, Vzorčno mesto pa omogoča razvoj orodij, s katerim se bo lahko industrijski oblikovalec izognil previsokim stroškom in za končni produkt porabil manj časa.

Vzorčno mesto že sodeluje z družbo Gorenje in podjetjem Skaza, v teku pa so še pogovori z drugimi podjetji, so sporočili organizatorji.

Nad projektom Vzorčno mesto bdi Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje, katerega direktorica Brigita Kropušek Ranzinger in župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič sta ga danes v Velenju tudi predstavila. Opoldne so mesto odprli za povabljene in medije, ob 17. uri pa ga odpirajo tudi za obiskovalce.