STAznanost

Začenjajo se 26. Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 19. marca - S predavanjem priznanega francoskega raziskovalca Philippa Marcusa se bodo danes na Institutu Jožef Stefan (IJS) začeli 26. Dnevi Jožefa Stefana. Do sobote se bodo zvrstila številna predavanja priznanih svetovnih znanstvenikov, okrogla miza in odprtje razstave, podelili bodo zlate znake Jožefa Stefana ter pripravili dan odprtih vrat.

V uvodu Dnevov Jožefa Stefana bo priznani strokovnjak za področje kovinskih površin profesor Philippe Marcus s francoske univerze PSL predaval na temo kovinskih površin, prekritih s tankimi oksidnimi snovmi. Te so pomembne na mnogih področjih, posebej pri kovinskih materialih, ki jih uporabljajo v energetiki in transportu.

Popoldne bo sledilo odprtje razstave Avgusta Černigoja, enega najvidnejših predstavnikov zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti, z naslovom Objekti, slike, kolaži.

V torek bodo na okrogli mizi z naslovom Intelekt na robu družbe razpravljali o aktualnih dogajanjih v slovenski družbi z vidika intelektualca, ki se vse bolj in ne samo po svoji volji umika iz javnega življenja. Sledilo bo predavanje umetnika Dragana Živadinova z naslovom Avgust Černigoj in teater množice.

Predavanje Nobelovega nagrajenca slovenskega rodu Duncana Haldanea z naslovom Prepletenost: Einsteinovo darilo kvantni mehaniki bo potekalo v sredo. Haldane bo poleg predsednika vlade Mira Cerarja tudi častni gost na večerni podelitvi nagrad zlati znak IJS, ki jih na IJS vsako leto podeljujejo za najbolj odmevne doktorate. Podelitev nagrad se bo začela s predavanjem Oussame Khatiba na temo robotskega avatarja za globokomorske raziskave.

V četrtek bo na temo topološke mehke snovi, ki odpira nove možnosti za rabo v fotoniki, plazmoniki in senzoriki, predaval tudi dobitnik Zoisove nagrade za življenjsko delo Slobodan Žumer.

V petek bodo razglasili zmagovalni projekt direktorjevega sklada za leto 2018. Dan se bo zaključil s predavanjem Tonyja Vealea z University College Dublin, ki bo spregovoril o tem, kako strojem vgraditi pravi smisel za humor.

Dnevi Jožefa Stefana se bodo sklenili s tradicionalnim dnevom odprtih vrat. Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o raziskovalnem delu na IJS, raziskovalci pa jim bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev ter zanimive eksperimente.

Dnevi Jožefa Stefana že od leta 1993 potekajo ob obletnici rojstva Jožefa Stefana, ki je 24. marca. Njihov namen je popularizacija znanosti in počastitev spomina na slavnega fizika.