STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na čelu Nakvisa Franci Demšar

Ljubljana, 23. marca - Svet Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) je za direktorja agencije za obdobje petih let imenoval fizika Francija Demšarja, ki bo mandat nastopil 2. aprila, so danes sporočili z agencije.

Demšar je doktor fizike in redni profesor Univerze na Primorskem. Rojen je bil leta 1960. Diplomiral je leta 1978 na ljubljanski fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, in sicer s področja fizike. Leta 1986 si je na zagrebški univerzi pridobil znanstveni magisterij iz biofizike, leto kasneje pa je na ljubljanski univerzi pridobil doktorat znanosti. Demšar ima bogate delovne izkušnje v državni in javni upravi.

Tako je bil med letoma 1997 in 1999 državni sekretar na ministrstvu za znanost in tehnologijo, med letoma 1999 in 2000 je bil minister za obrambo, od 2001 do 2004 veleposlanik v Ruski federaciji, od 2004 do 2014 direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS, nato je od leta 2015 delal kot znanstveni svetnik na primorski fakulteti za management.

Ker aktualnemu direktorju Nakvisa Ivanu Lebanu petletni mandat poteče 2. aprila, je agencija 2. februarja objavila javni natečaj za to mesto. Natečajna komisija je po razgovorih s kandidati pripravila seznam primernih kandidatov, svet agencije pa je nato odločil, katere kandidate bo povabil na razgovor.

V igri za direktorski položaj v agenciji je bil poleg Lebana in Demšarja še državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh.