STAznanost

Raziskovalec Kemijskega inštituta do sredstev na razpisu ERC

Ljubljana, 6. aprila - Slovenski raziskovalec s Kemijskega inštituta Roman Jerala je uspel pridobiti sredstva na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce. Za petletni projekt z naslovom MaCChines, ki je prvi slovenski ERC projekt na področju ved o življenju in kemiji, bo prejel 2,5 milijona evrov.

Gre za velik uspeh slovenskega raziskovalca, saj je na razpis za izvajanje raziskovalnega projekta v Evropi prispelo 2167 prijav iz 27 držav, uspešnih pa jih je bilo le 12 odstotkov.

Za financiranje je ERC izbral 269 najbolj obetavnih znanstvenih predlogov v skupni vrednosti 653 milijonov evrov. Le trije projekti se bodo izvajali v novejših državah članicah EU, so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Rezultati razpisa ERC Advanced grant 2017 za uveljavljene raziskovalce so bili objavljeni danes na uradni spletni strani ERC.

Cilj projekta MaCChines, katerega nosilec je Jerela, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, je "razviti princip priprave umetnih proteinov na osnovi modularnih obvitih vijačnic (CCPO) oziroma ugotoviti kakšni so potenciali tega pristopa in kakšne tridimenzionalne strukture lahko naredimo na ta način," so zapisali na Kemijskem inštitutu.

Po navedbah inštituta gre za popolnoma nov tip načrtovanja proteinov, ki je modularen in se razlikuje od tistega na osnovi naravnih proteinov. Kot prvi na svetu so ga razvili v skupini profesorja Jerale.

"Kljub temu da gre za umetne proteine lahko takšne proteinske kletke pridobivamo v celicah brez škodljivih učinkov, kar jim daje velik potencial za medicinsko in tehnološko uporabo, za dostavo zdravil, za senzorje in nove materiale," so še zapisali.

Projekt MaCChines je prvi slovenski ERC projekt na področju ved o življenju in kemiji, Jerala pa je postal eden od petih slovenskih raziskovalcev, ki so bili doslej uspešni na razpisu ERC.

"Upamo, da bo ta uspešna prijava spodbudila druge slovenske znanstvenice in znanstvenike k prijavljanju na razpise ERC, saj je na tem področju izrazito manj prijav kot na drugih znanstvenih področjih," so še zapisali na ministrstvu.

Na razpisu za raziskovalce začetnike za leto 2011 je bila uspešna Nedjeljka Žagar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, leta 2012, 2015 in 2016 pa so Dragan Mihailović z Instituta Jožef Stefan, Tomaž Prosen z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko ter Marta Verginella z ljubljanske filozofske fakultete pridobili sredstva za uveljavljene raziskovalce.

Mihailović je leta 2016 prejel tudi sredstva na razpisu ERC Proof of concept namenjen raziskovalcem, ki so projekt ERC že prejeli in želijo raziskati poslovni in družbeni potencial rezultatov projekta. Lani pa je sredstva na razpisu za utrjevanje samostojne raziskovalne poti prejel tudi raziskovalec Matevž Dular s fakultete za strojništvo.

Projekt MaCChines bodo v ponedeljek predstavili na Kemijskem inštitutu, kjer bo udeležence nagovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh.