STAznanost

Celjski gimnazijci na mednarodnem fizikalnem tekmovanju osvojili tretjo nagrado in šesto mesto

Celje, 9. aprila - Dijaki Gimnazije Celje - center so na avstrijskem mladinskem fizikalnem turnirju (AYPT) osvojili tretjo nagrado in šesto mesto tekmovanja, kar je doslej za Slovenijo najboljši rezultat, so sporočili z gimnazije. Slovensko ekipo, ki se je pomerila s 16 drugimi, so sestavljali četrtošolka Ema Pilih in tretješolca Manca Strah in Mitja Suvajac.

Kot so pojasnili v sporočilu gimnazije, so se na tekmovanju, ki je potekalo od 5. do 7. aprila v avstrijskem Leobnu, pomerile ekipe iz Irana, Rusije, Belorusije, Slovaške, Madžarske, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Mentorja slovenske ekipe sta bila Borut Namestnik z omenjene gimnazije in Sergej Faletič z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Že drugo leto zapored so za Slovenijo na tem mladinskem fizikalnem tekmovanju z več kot dvajsetletno tradicijo zastopali dijaki z omenjene celjske gimnazije, ki je bila potrjena kot evropska točka za nadarjene dijake.

Priprave na tekmovanje so potekale tudi s finančno podporo projekta Spodbujanje prožnih oblik učenja in podpora kakovostni karierni orientaciji za nadarjene, so še sporočili z gimnazije.