STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi fiziki na državnem tekmovanju za zlata Stefanova priznanja

Ljubljana/Maribor/Nova Gorica, 14. aprila - Na ljubljanski pedagoški fakulteti bo danes potekalo 38. državno tekmovanje osnovnošolcev iz znanja fizike za zlata Stefanova priznanja. Sočasno se bo tekmovanje pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije odvijalo tudi na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko in novogoriški osnovni šoli Frana Erjavca.

Število udeležencev letošnjega šolskega tekmovanja iz fizike je tolikšno, da bodo na državnem tekmovanju lahko podelili največ 50 zlatih priznanj v 8. razredu in največ 46 zlatih priznanj v 9. razredu.

Kot je zapisano na spletni strani društva, se je tekmovanja udeležilo 3573 osmošolcev in 3198 devetošolcev, skupaj 6771 učencev. Preko področne stopnje se je na državno tekmovanje uvrstilo 283 učencev. V Ljubljani bo tekmovalo 153 učencev.

Pri izvedbi tekmovanja sodelujejo tudi študenti fizike obeh omenjenih fakultet. Kot lani, pa bo društvo tudi letos po zaključku državnega tekmovanja v znanju fizike za Stefanova priznanja odprodalo komplete pripomočkov za obe eksperimentalni nalogi, ki ju bodo letos na tekmovanju reševali udeleženci tekmovanja.