STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Znanstveniki odkrili več kot sto novih genov za barvo las

London, 16. aprila - Znanstveniki iz sedmih držav so odkrili 111 novih genov, ki vplivajo na barvo las. Skupaj je tako znanih že 124 takšnih genomov. V študiji, v kateri je sodelovalo okoli 300.000 ljudi, so med drugim ugotovili, da so ženski lasje občutno svetlejši od moških, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Študija, objavljena v znanstveni reviji Nature Genetics, kaže, da je žensk s svetlejšimi lasmi več kot moških. To po besedah enega od vodij raziskave Timothyja Spectorja z londonskega King's Collegea kaže, kako kulturna ali spolna naklonjenost vpliva na naše gene. Podobno sta pokazali že dve študiji v preteklosti, kar po navedbah znanstvenikov pomeni, da dejansko obstaja biološka povezava med barvo las in spolom, kar je posledica evolucije.

Dednih je sicer 97 odstotkov variacij v barvi las, so ob sklicevanju na prejšnji dve študiji še zapisali znanstveniki. Genski zapis pa ni enak za vse barve. S študijami so tako ugotovili, da ima rdeča barva edinstven zapis. Drugi faktorji, kot sta okolje ali starost, pa določajo manjši odstotek končne barve.

S 124 doslej odkritimi geni je sicer mogoč pojasniti zgolj med 25 in 35 odstotkov dednosti pri barvi las, so zapisali. Študija tako kaže, da mora obstajati še veliko genov za barvo las.

Nadaljnje tovrstne študije bi lahko prispevale k razvoju terapij za zdravljenje izgube pigmenta ali drugih bolezni, na katere vpliva pigmentacija, kot je kožni rak.

Študije bi lahko prispevale tudi k večji natančnosti pri identifikaciji storilcev kaznivih dejanj na podlagi barve las. Leta 2013 so nizozemski znanstveniki že predstavili test DNK na podlagi barve las, ki je forenzikom omogočil, da so prepoznali storilca, ki ga na podlagi prejšnjih testov ne bi mogli identificirati.