STAznanost

Imunoterapija povečuje upanje za bolnike s pljučnim rakom

Chicago, 17. aprila - Imunoterapija bi lahko postala glavna oblika zdravljenja za večino bolnikov s pljučnim rakom. Klinični testi farmacevtske družbe Merck so namreč pokazali, da njihovo novo zdravilo skupaj s kemoterapijo povečuje možnost preživetja.

Za razliko od tradicionalnih zdravil proti raku imunoterapija spodbuja imunski sistem telesa, da napade tumor. Ta metoda velja za enega največjih napredkov v medicini v zadnjih desetletjih, danes poroča časnik Financial Times.

Standardno zdravljenje za zdaj ostaja kemoterapija, vendar bi se to lahko kmalu spremenilo. Na letnem srečanju ameriškega združenja za raziskave raka v Chicagu so namreč objavili rezultate obsežnih kliničnih testov, ki so pokazali, da kombinacija kemoterapije in Merckovega inhibitorja keytruda znatno povečuje raven preživetja za bolnike, ki imajo najpogostejšo obliko pljučnega raka.

Študija na 616 bolnikih je pokazala, da so imeli pacienti, ki so prejemali zdravilo keytruda in kemoterapijo, za 51 odstotkov manjšo možnost, da bodo umrli med testom, kot tisti, ki so prejemali samo kemoterapijo.

"Ti klinični podatki nakazujejo, da bo ta kombinacija nov standard oskrbe za začetno zdravljenje teh bolnikov," je dejala onkologinja Leena Gandhi z newyorškega NYU Langone Medical Centra, ki je vodila raziskavo. Glavni znanstvenik pri Mercku Roger Perlmutter je dejal, da so ti "nedvoumni" rezultati presegli pričakovanja.

S temi kliničnimi testi je Merck utrdil položaj vodilnega farmacevtskega podjetja v prizadevanjih za uvedbo imunoterapije za bolnike s pljučnim rakom. Gre za zelo dobičkonosen posel glede na veliko število bolnikov - v ZDA za to boleznijo vsako leto zboli 200.000 ljudi, po svetu pa 1,8 milijona, še poroča Financial Times.