STAznanost

Kitajska v boj proti onesnaženju z orjaškim čistilnikom zraka

Peking, 23. aprila - Kitajska se je v boj proti hudemu onesnaženju s smogom, s katerim se spopadajo predvsem na severu države, podala z orjaškim čistilnikom. Prototip v obliki skoraj sto metrov visokega stolpa, ki so ga postavili v prestolnici province Shaanxi Xianu, je največji čistilnik zraka na svetu.

Čistilnik, ki po obliki spominja na tovarniški dimnik, namesto črnega strupenega dima v okolico izpušča prečiščen zrak, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dnevno lahko očisti od pet do 18 milijonov kubičnih metrov zraka, odvisno od vremena, letnega časa in stopnje onesnaženosti.

Čistilnik, katerega izgradnja je stala dva milijona dolarjev, zmanjšuje količino zdravju zelo nevarnih trdih delcev PM 2,5. Njihovo gostoto lahko zniža za od 10 do 19 odstotkov.

Sistem deluje tako, da stolp s pomočjo sončne energije vsesava onesnažen zrak iz okolice, ga prečisti skozi filtre in nato v okolico izpusti čist zrak.

Umazan zrak gre najprej v posebne "tople grede" s steklenim stropom, nameščene ob vznožju stolpa. Te se razprostirajo na površini, veliki približno za polovico nogometnega igrišča. Topel zrak se nato v stolpu dviguje in pri tem potuje skozi več plasti čistilnih filtrov.

Čistilnik poskusno deluje od lani in znanstveniki na Institutu za okolje Kitajske akademije znanosti, ki ga testirajo, so z rezultati doslej zelo zadovoljni, saj se je kakovost zraka na območju občutno izboljšala, je na svoji spletni strani poročal South China Morning Post.

Kot je dejal vodja raziskave na omenjenem institutu Cao Junji, so izboljšanje kakovosti zraka zabeležili na območju v okolici čistilnika, velikem okoli deset kvadratnih kilometrov.

Po njegovih besedah je ob dnevih, ko je bilo onesnaženje še posebej hudo, znižal količino smoga na skoraj zmerno raven. Če se bo v poskusni dobi izkazal za uspešnega, pa nameravajo takšne stolpe namestiti še drugod na Kitajskem.

Da bi očistili ozračje v mestu, ki se razprostira na površini tisoč kvadratnih kilometrov, bi sicer potrebovali okoli sto takšnih stolpov, je pojasnil Cao, ki naj bi v kratkem objavil rezultate testiranj čistilnika.

Številni so dvomili v učinkovitost naprave. "Tudi sam sem bil v dvomih, a ko smo končali, so bili rezultati precej dobri. Dosegli so naša pričakovanja," je še dejal Cao.

Kitajska vlada je leta 2014 napovedala vojno onesnaženju ozračja in okoljsko ministrstvo je za 28 mest na tem področju postavilo stroge ukrepe. Najmanj trije milijoni domov, kjer se grejejo na premog, naj bi tako prešli na električno gretje.

Kakovost zraka v državi se je lani nekoliko izboljšala. Povprečni delež delcev PM 2,5 v orzačju je tako v 338 mestih padel za 6,5 odstotka, dodaja AFP.