STAznanost

Vesoljske tehnologije priložnost za poglobitev slovensko-ruskega sodelovanja

Ljubljana, 20. aprila - Aktivnosti s področja vesoljskih tehnologij, podprte z digitalno ekonomijo, učinkovito prispevajo k pametni rasti in konkurenčnosti globalnega gospodarstva ter ustvarjanju delovnih mest, so ugotavljali udeleženci današnjega slovensko-ruskega poslovnega foruma v Ljubljani.

"Pred nekaj leti si je Slovenija zastavila ambiciozni cilj, da pospeši svoje digitalno preoblikovanje in izboljša mednarodno konkurenčnost ter postane zelena referenčna država v digitalni Evropi. Dosegli smo številne uspehe, ki dokazujejo, da je Slovenija lahko primer dobre prakse v svetovnem merilu, kako se družba hitro in hkrati premišljeno prilagaja na digitalno prihodnost," so po forumu sporočili iz javne agencije Spirit.

Direktor Spirita Gorazd Mihelič je prepričan, da lahko slovenska podjetja zaradi svoje večje fleksibilnosti ruskim podjetjem ponudijo visoko tehnološko napredne rešitve in se hitreje vključujejo v velike strukture ruskih podjetij. "Še posebej bi apeliral na podjetja, ki ponujajo inovacije in patentne rešitve, ki lahko predstavljajo preboj v skupnem poslovanju ravno na področju uporabe vesoljskih tehnologij," je dodal.

Generalna direktorica direktorata za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve Alenka Suhadolnik je poudarila, da smo v Sloveniji uspešni na področju umetne inteligence in masovnih podatkov v javnem sektorju, saj imamo največ raziskovalcev na tem področju na prebivalca na svetu, Institut Jožef Stefan pa je ena vodilnih institucij na svetu na področju umetne inteligence odprtih virov izobraževanja.

"Na področju uporabe tehnologije veriženja blokov se slovenska podjetja uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu. Vlada vzpostavlja potrebno infrastrukturo za njeno uvajanje in razvoj. Slovenija kot celota se postavlja kot blockchain prijazna destinacija," je še dejala Suhadolnikova.

Da imamo zelo dinamični startup ekosistem, ki ustvarja visoko dodano vrednost ter ima vrhunsko znanje, pa je izpostavil član uprave sekcije ZITEX pri Gospodarski zbornici Slovenije Ernest Žejn. "Veliko slovenskih podjetij že uspešno sodeluje z ruskimi partnerji, pogosto so slovenska podjetja manjša in potrebujejo večje partnerje za skupna sodelovanja na tretjih trgih, prepričan pa sem, da je možnosti in priložnosti še veliko," je povedal.

Prvi namestnik generalnega direktorja Združene raketno-vesoljske korporacije v okviru Roscosmosa Pavel Popov je udeležencem današnjega foruma predstavil delovanje in organiziranost njihove korporacije ter storitve in pomoč, ki jo lahko ponudijo tujim podjetjem, ki bi jih zanimalo sodelovanje z njimi.

Današnji forum z naslovom Digitalizacija gospodarstva z uporabo vesoljskih tehnologij je bil nadaljevanje mednarodne konference z naslovom Vesoljske tehnologije za digitalno ekonomijo predstavnikov slovenskega in ruskega gospodarstva, ki je v četrtek potekala v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju. Tridnevni dogodek je organiziralo gospodarsko ministrstvo z javno agencijo Spirit v sodelovanju z rusko vesoljsko agencijo Roscosmos in ruskim veleposlaništvom v Ljubljani.