STAznanost
Medicina in zdravje

Končuje se mednarodni kongres Evropskega združenja za preventivno kardiologijo

Ljubljana, 21. aprila - V ljubljanskem Cankarjevem domu se danes končuje mednarodni kongres Evropskega združenja za preventivno kardiologijo EuroPrevent 2018, ki ga je od četrtka gostilo Združenje kardiologov Slovenije. Na osmih simpozijih je sodelovalo več kot 1300 strokovnjakov iz okoli 40 držav, je za STA pojasnil predsednik združenja Zlatko Fras.

Nosilna tema letošnjega kongresa je bila preventiva srčno-žilnih bolezni na podlagi znanstveno utemeljenih izsledkov, ki obsega obravnavo bolnikov skozi vso njihovo življenje. Izbira teme je po Frasovih besedah posledica tega, da so se v zadnjih letih na področju preventive pojavili različni alternativni pristopi, ki so brez znanstvene podlage in prinašajo tveganje.

Na kongresu so med drugim predstavili novosti glede vloge maščob, sladkorjev in soli v razvoju srčno-žilnih bolezni ter napredek pri določanju ogroženosti posameznika za razvoj srčno-žilni bolezni s pomočjo genetike in psihosocialnih dejavnikov.

Eden od simpozijev je bil namenjen tudi področju rehabilitacije oziroma vračanju obolelih v vsakdanje življenje. Pozornosti strokovnjakov so bile deležne tudi ožje temne, kot je športna kardiologija.

Kongresa se je po Frasovih navedbah udeležilo tudi okoli 60 slovenskih strokovnjakov, približno polovica pa jih je tudi dejavno sodelovala v kongresnem programu. Med drugim so prikazali rezultate učinkovite preventive v sožitju z intervencijsko medicino.

Fras zaupano organizacijo kongresa razume kot izjemno priznanje domačim kardiologom ter kot posledico njihove prepoznavnosti v Evropi in tudi v svetu. Tradicionalni EuroPrevent je bil letos prvič zunaj severozahodne Evrope in prvič v tako majhni državi, kot je Slovenija. Poleg najuglednejših evropskih strokovnjakov je prišlo tudi nekaj vrhunskih strokovnjakov iz ZDA.

Evropsko združenje za preventivno kardiologijo (EAPC) ima sicer več kot 6000 članov. Deluje v okviru Evropskega kardiološkega združenja (ESC), ki pa šteje okoli 90.000 članov.

Srčno-žilne bolezni so eden največjih javnozdravstvenih bremen. Kljub znatnemu upadu v zadnjih desetletjih še naprej ostajajo najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. V letu 2015 so predstavljale 40 odstotkov vseh smrti - pri ženskah 48, pri moških 33 odstotkov. Od leta 2009 pri moških celo niso več najpogostejši vzrok smrti, temveč so na drugem mestu, za neoplazmami.