STAznanost

Muha se hladi z napihovanjem mehurčkov

Pariz, 19. junija - Ljudje se potimo, psi molijo jezik iz gobčka, mačke si ližejo kožuh. To je le nekaj načinov, ki jih narava ponuja za uravnavanje telesne temperature. Nedavno pa so znanstveniki razkrili še enega: muha z latinskim imenom Chrysomya megacephala se hladi tako, da z usti napihuje mehurčke, ki jih nato znova posesa vase.

"Ko gre tekočina v mehurčku iz telesa, prihaja do izhlapevanja, to pa znižuje temperaturo tekočine. Muha nato ohlajeno kapljico posesa nazaj in posledično se zniža tudi telesna temperatura same muhe," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil eden od avtorjev študije, Denis Andrade z državne univerze v brazilskem Sao Paulu.

Omenjena muha, ki zraste do velikosti okoli enega centimetra in ima zeleno-mordo telo, živi v toplih predelih sveta. Znana je tudi po tem, da jajčeca odlaga v poginulih živalih in je zato pomembna v forenziki.

Njena metoda hlajenja pa je po ugotovitvah študije, objavljene v reviji Nature Scientific Reports, izjemno učinkovita.

Da muha napihuje mehurčke, velike približno za polovico njene glave, so raziskovalci že vedeli, ne pa tudi, zakaj to počne. Skrivnost so zdaj razkrili s pomočjo infrardečih kamer, s katerimi so zabeležili spremembe temperature v telesu muh, medtem ko so napihovale mehurčke.

Ugotovili so tudi, da se napihnjeni mehurček rdečkaste barve ohlaja zelo hitro; v le 15 sekundah se njegova temperatura spusti tudi do 8 stopinj Celzija pod temperaturo okolice.

Ko ga muhe vsesajo, se zniža tudi njihova telesna temperatura. Temperatura glave je nižja za eno stopinjo Celzija, trupa za pol stopinje, trebuha pa za 0,2 stopinje Celzija, še dodatno pa pade, če muha nadaljuje z napihovanjem mehurčkov.

Kot so še zapisali v študiji, muhe napihnejo več mehurčkov, ko je temperatura zraka v okolici višja, v primeru visoke vlažnosti pa se pojav zmanjša, saj vlaga omejuje izhlapevanje.

Znanstveniki so na podlagi zbranih dokazov prepričani, da je hlajenje vsaj eden od razlogov za napihovanje mehurčkov in domnevajo, da morda to metodo uporabljajo tudi drugi insekti.