STAznanost

V Ljubljani konferenca o tehnologijah za zajemanje in izkoriščanje ogljika

Ljubljana, 7. maja - Inženirska akademija Slovenije v sodelovanju s Kemijskim inštitutom v Ljubljani pripravlja konferenco z naslovom Tehnologije za zajemanje in uporabo ogljika: raziskave in podnebni vidiki. Konferenca bo v četrtek na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, so sporočili z akademije.

Na dogodku bodo med drugim predstavili poročilo o zajemanju in uporabi ogljikovega dioksida, ki ga je pripravila delovna skupina strokovnjakov v okviru združenja evropskih akademij SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies).

Udeleženci konference bodo preučili okoliščine, v katerih lahko zajemanje in uporaba ogljikovega dioksida za proizvodnjo goriv, kemikalij in materialov koristi podnebju ter kakšen je njihov skupni potencial za zmanjšanje podnebnih sprememb v srednjeročnem in dolgoročnem obdobju.

SAPEA združuje znanje in izkušnje sodelujočih iz več kot 100 akademij v več kot 40 državah po Evropi, ki delujejo na področjih inženirstva, tehnike, humanistike, medicine, naravoslovja in družbenih ved.

SAPEA je del mehanizma Evropske komisije za znanstveno svetovanje, ki zagotavlja Evropski komisiji neodvisno, interdisciplinarno in z dokazi utemeljeno znanstveno svetovanje o političnih vprašanjih.