STAznanost

Organizatorji ESOF 2020 vabijo k sooblikovanju spremljevalnega programa

Ljubljana, 28. maja - Trst se bo julija leta 2020 spremenil v središče znanstvenega dogajanja. Med 4. in 10. julijem 2020 bo namreč gostil enega največjih znanstvenih srečanj v Evropi - Euroscience Open Forum (ESOF). Že sedaj pa organizatorji posameznike, organizacije in podjetja vabijo k sooblikovanju spremljevalnega programa proESOF, ki bo potekal vse do julija 2020.

Bienalni dogodek ESOF, ki ga organizira neprofitna organizacija EuroScience, je posvečen znanstvenim raziskavam in inovacijam ter ponuja prostor za interakcije in diskusije za znanstvenike, inovatorje, ustvarjalce politik, podjetnikov in splošne javnosti.

Dogodek vsaki dve leti poteka v izbranem evropskem mestu. Letos bo dogodek julija v Toulousu, leta 2020 pa ga bo pod geslom Znanost za svobodo, svoboda za znanost, gostil Trst. Po pričakovanjih organizatorjev ESOF 2020 se bo dogodka udeležilo več kot 4000 raziskovalcev, gospodarstvenikov, snovalcev politik in novinarjev.

Že leto in pol pred uradnim začetkom ESOF 2020 pa se bo odvijala serija dogodkov proESOF, ki bo napovedovala in spremljala razvoj in priprave na ESOF 2020 v Trstu ter obeleževala znanost v tem delu Evrope. K oblikovanju dogodkov želijo organizatorji povabiti čim več držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Po besedah profesorja na inštitutu SISSA v Trstu ter predstavnika proESOF 2020 Nica Pitrellija preESOF predstavlja novost v običajnem EuroScience formatu ter vključuje številčne regionalne in mednarodne dogodke, s katerimi ciljajo na večjo vključenost območja severovzhodne Italije ter držav Srednje in Vzhodne Evrope v ESOF 2020.

Na preteklih ESOF dogodkih je bila namreč udeležba držav Srednje in Vzhodne Evrope precej nizka, kar bi želeli organizatorji ESOF 2020 spremeniti. Pri tem bo proESOF služil kot model vključenosti in sooblikovanja naše evropske identitete, je dejal Pitrelli.

Organizatorji vabijo posameznike, skupine, šole in druge organizacije k predložitvi projektov in idej na četrtletne razpise. Drugi razpis je odprt do 31. julija.

Predlagani dogodki lahko znanost povezujejo z gospodarstvom, politiko, državljani, komuniciranjem, ali pa se osredotočajo le na znanost. Namenjeni so lahko različnim javnostim, od znanstvenikov, strokovnjakov do splošne javnosti ter lahko potekajo v italijanskem, angleškem jeziku in drugih lokalnih evropskih jezikih.

Dogodki bodo pretežno potekali na severovzhodu Italije ter v državah Srednje in Vzhodne Evrope ter Balkanu.

Več informacij o razpisu in prijavah je na voljo na povezavi http://www.proesof2020.eu/CallProEsof.