STAznanost

V Murski Soboti že 52. srečanje mladih raziskovalcev

Murska Sobota, 16. maja - Na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota je v ponedeljek potekalo že 52. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). V okviru srečanja so mladi raziskovalci predstavili svoje raziskovalne naloge z 20 različnih področjih.

Na območju celotne Slovenije vsako leto poteka 16 mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere več kot 2500 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, ki predstavijo približno 1200 nalog, pri katerih jim pomaga več kot 1000 mentorjev.

V prvem krogu državnega tekmovanja je sodelovalo skoraj tisoč osnovnošolcev in srednješolcev s približno 500 nalogami. Na zaključno 52. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije se je letos letos uvrstilo preko 200 raziskovalnih nalog, ki jih je pod mentorstvom skoraj 400 mentorjev izdelalo več kot 400 osnovnošolcev in srednješolcev. Po mnenju komisij je kakovost nalog tudi letos na zelo visoki ravni in tematsko zelo razgibana.

Raziskovalne naloge so poglobljene seminarske naloge, ki zajemajo tako teoretični kot empirični del z raziskavo. Učenci in dijaki se tako uvajajo v znanstveno raziskovalno delo ter tako spoznavajo tudi različne metodološke pristope, so pojasnili v zvezi.

Skozi proces priprave raziskovalnih nalog nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje, se interesno usmerjajo v različna področja znanosti ter se učijo raziskovalnih metod. Na srečanju mladih raziskovalcev imajo možnost o svojem delu razpravljati s strokovnjaki in javno predstaviti rezultate svojega raziskovanja.

Slovesna razglasitev rezultatov bo potekala 9. junija 2018 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bodo podelili priznanja in nagrade zlatim nagrajencem s tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS.