STAznanost

Na študentski konferenci IJS podelili nagrade za najboljše predstavitve raziskovalnih del

Piran, 16. maja - Na Morski biološki postaji Piran se je minuli teden zaključila 10. konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ), v okviru katere je potekal tudi izbor najboljših predstavitev in plakatov. Strokovna komisija je poleg štirih nagrad za najboljšo kratko predstavitev dela podelila tudi posebno nagrado za najboljši plakat in nagrado občinstva.

Dogodek, ki je tokrat prvič potekal na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, tradicionalno združuje dve konferenci - konferenco Mednarodne podiplomske šolo Jožefa Stefana ter Dan mladih raziskovalcev na področju kemije, biokemije, materialov in okolja (KMBO) Instituta Jožef Stefan.

Petdeset udeležencev je skozi triminutne predstavitve predstavilo svoje delo na inovativen in zanimiv način, strokovna plat njihovega problema pa je bila predstavljena na plakatih. Prav tako so študentje prispevali izvlečke za zbornik konference.

Med nagrajenci so bili Mirjana Malnar s predstavitvijo z naslovom Hexanucleotide (C4G2)n RNA repeats sequester RNA binding proteins, Matej Kocen s Capturing the Sun in a tungsten "box", Miha Dežman z Elbow assistance exoskeleton to facilitate high level control design ter Tjaša Gornik s predstavitvijo Molecularly imprinted polymers as solid phase extraction sorbents for the determination of sertraline and its analogues in aqueous matrices.

Posebno nagrado ERA Chair Isofood za najboljši plakat iz sklopa prehrana je prejela Staši Hamzić Gregorčič za Optimisation of the method for Sr isolation from the matrix for reliable determination of 87Sr/86Sr isotope ratio by MC-ICP-MS in milk. Podelili pa so tudi nagrado občinstva za najboljšo pitch predstavitev, in sicer Doni Pavlovič za Uptake of airborne fluorides by vegetation growing near pollution source.

Konferenca, ki je letos potekala pod geslom Decoding science: Science communication, dissemination and research, je bila po besedah organizatorjev zelo uspešna, tako po odzivu udeležencev kot tudi po vtisih organizatorjev.