STAznanost

Na Fakulteti za elektrotehniko dogodek Pet minut za merjenje

Ljubljana, 16. maja - Na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani se bo v četrtek začel dvodnevni dogodek Pet minut za merjenje. Osrednja tema letošnjega dogodka bo nova definicija enot mednarodnega sistema enot SI in merjenje kot osnovna dejavnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu.

V okviru dogodka bodo v avli fakultete potekali številni zanimivi poskusi. V akustični gluhi sobi bodo lahko obiskovalci izmerili svoje slušne prage, s pomočjo termovizijskih kamer pa bodo lahko opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov.

Prikazano bo tudi merjenje slastnosti sladkih dobrot in ocenjevanje okusa z organoleptičnimi meritvami. S pomočjo merilnikov alkohola in rumovih kroglic bodo obiskovalci preizkusili svojo alkoholiziranost ter spoznali, kako zunanja magnetna polja vplivajo na kompas in njihov telefon.

Poleg številnih zanimivih poskusov bodo v okviru dogodka organizirali tudi raznovrstna 15-minutna predavanja, ki bodo potekala vsako polno uro med 11. in 15. uro v četrtek in med 11. in 14. uro v petek.

Predavatelji bodo med drugim spregovorili o novih definicijah enot mednarodnega sistema enot SI, o meritvah elektromagnetnih motenj, merjenju stresa pri živalih v prašičereji, merjenju počutja ljudi, ki so izpostavljeni ultrazvoku in infrazvoku, ter o modernih načinih zdravljenja s pomočjo protonske terapije. Prav tako bodo obiskovalci lahko slišali, kako se meri slabost v navidezni resničnosti in kako država poskrbi, da bencinski servisi točno merijo gorivo.

V petek ob 10. uri pa bo potekala tudi projekcija kratkega dokumentarnega film Rojen za umret režiserja Matjaža Žbontarja, ki prikazuje usodo človeka od rojstva do smrti, in njegovo vse večjo odvisnost od napredka v medicini, farmaciji, tehniki ...

Celoten program dogodka je na voljo na povezavi http://lmk.fe.uni-lj.si/dogodki/aktualno/.

Z dogodkom, ki je namenjen osnovnošolcem, srednješolcem, študentom ter drugim zainteresiranim posameznikom, želijo na fakulteti pokazati svojo raznolikost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami.