STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Izraelu odkrili najstarejše prizorišče krvnega maščevanja

Tel Aviv, 21. maja - Izraelski arheologi so prepričani, da so v jami v gorah v okolici Jeruzalema našli doslej najstarejše prizorišče krvnega maščevanja. Kot so ta teden sporočile uradne oblasti, naj bi najdena razcepljena lobanja in roka pričala o krvnem maščevanju med beduini, poroča agencija dpa.

Najdeni človeški ostanki so po mnenju znanstvenikov stari okrog 1000 let, žrtev pa je bila ob umoru stara med 25 in 40 let. Arheolog Boaz Zissu z univerze v Tel Avivu je skupaj z Jossijem Nagarjem z urada za arheološke zadeve in forenzikom Chaimom Cohenom prišel do sklepa, da je šlo za nameren umor.

"Lobanja je bila z mečem preklana na dva dela," je opisal Nagar, ki je prepričan, da je z ekipo odkril doslej najstarejše znano prizorišče krvnega maščevanja, saj je iz starih zapisov razvidno, da je bilo krvno maščevanje v 10. stoletju že razširjeno. Kot dokaz, da je bilo maščevanje izpeljano, so takrat družini, ki je naročila maščevanje, prinesli lobanjo in desno roko umorjenega, kar se sklada z najdbo.

Zelo točen je bržkone podatek, da gre za beduina, saj so na tem redko poseljenem območju takrat živeli le oni.

Preiskava je pokazala tudi, da je bila žrtev že pred umorom verjetno večkrat vpletena v nasilne prepire. "Na lobanji smo odkrili dve starejši, že pozdravljeni rani. Zadnjega spopada pa žrtev ni preživela," je še dejal Nagar.