STAznanost
Naravoslovje in tehnika

20. maj - svetovni dan meroslovja

Ljubljana, 20. maja - Na današnji dan po vsem svetu obeležujemo svetovni dan meroslovja. Letos je ta posvečen vprašanju stalnega razvoja mednarodnega sistema merskih enot SI. Kot pojasnjujejo na uradu za meroslovje, se nam obeta sprememba definicije kilograma, ampera, kelvina in množine snovi.

Svetovni dan meroslovja obeležujemo na dan, ko je bila leta 1875 v Parizu podpisana metrska konvencija. Slovenija je njena polnopravna članica postala 23. marca 2016.

Urad RS za meroslovje bo priložnost obeležil z Dnevom meroslovja 2018 v sredo, 23. maja. "Letošnje praznovanje bo za Slovenijo in tudi druge države še posebej pomembno, saj spreminjamo na mednarodni ravni definicije kar štirih merskih enot: kilograma (kg), ampera (A), kelvina (K) in množine snovi (mol)," so zapisali v napovedi dogodka.

Koherenten sistem merjenja po vsem svetu podpira znanstvena odkritja in inovacije, industrijo in mednarodno trgovino, pa tudi izboljšanje kakovosti življenja in varovanje globalnega okolja, so zapisali pri Generalni konferenci za uteži in mere, ki je organ v okviru metrske konvencije.

Letos so osrednjo temo dneva meroslovja izbrali na podlagi pričakovanj, da bo konferenca novembra sprejela sklep o eni od največjih sprememb sistema SI od njegove uvedbe. "Predlagane spremembe temeljijo na rezultatih raziskav o novih metodah merjenja, ki so kot osnovo za temeljne standarde uporabile kvantne pojave," so zapisali. S spremembami naj bi mednarodni sistem sprejel napredek v znanosti in tehnologiji ter še dolga leta služil svojemu namenu.

Svetovnemu dnevu meroslovja je bil posvečen tudi dogodek Pet minut za merjenje, ki so ga minuli četrtek in petek pripravili na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. Dogodek je bil namenjen osnovnošolcem, srednješolcem, študentom ter drugim zainteresiranim posameznikom in je ob številnih predavanjih ponudil tudi zanimive poskuse, na primer akustično gluho sobo, preverjanje uspešnosti sesalca, merjenje temperature s termovizijskimi kamerami, merjenje slastnosti slaščic ter alkoholiziranosti s pomočjo rumovih kroglic, so pojasnili na spletni strani fakultete.