STAznanost

V vesolju nova satelita za merjenje zemeljske površine

Los Angeles, 23. maja - V noči na sredo sta iz baze Vandenberg v Kaliforniji v vesolje poletela nova ameriško-nemška satelita za merjenje zemeljskega površja, poročajo agencije. Osnovna naloga bo merjenje podatkov površine oceanov.

Kot so sporočili uradni ameriški viri, sta 600-kilogramska satelita poimenovana Grace-Fo na hrbtu rakete Falcon 9 po načrtu poletela v vesolje in le nekaj kasneje poslala prve komunikacijske signale v bazo. Kot pri prejšnji misiji je osnova poimenovanja vnovič Grace (Gravity Recovery And Climate Experiment), Fo pa označuje nadaljevanje (Follow On).

Petletni projekt, ki ga ameriška vesoljska agencija Nasa izvaja skupaj z geološkim raziskovalnim centrom v Potsdamu, je ocenjen na 440 milijonov evrov.

Kot v prvem projektu med leti 2002 in 2017 bosta tri metre dolga satelita letela 220 kilometrov nad zemeljsko oblo in jo merila. Enkrat na mesec bo na osnovi podatkov nastala karta s pomembnimi žarišči, ki bo razkrivala podnebne spremembe in spremembe morske gladine.

Prva misija je denimo pokazala, da je Grenlandija med leti 2002 in 2016 izgubila 270 milijard ton ledu. Tokrat pa bodo podatki še bolj natančni, saj je na krovu tudi nov laserski merilnik. Skupaj bo podatke prejemalo 5000 naročnikov, med njimi številni hidrologi in oceanologi.