STAznanost

Med novimi vrstami tudi rak, poimenovan po notredamskem zvonarju, in velikansko drevo

New York, 23. maja - Inštitut za raziskavo vrst z univerze v New Yorku je danes, sicer pa že 11. leto zaporedoma, objavil spisek desetih najbolj nenavadnih na novo odkritih živalskih in rastlinskih vrst. Po imenu je nedvomno najbolj zanimiv rak, poimenovan po notredamskem zvonarju Quasimodu, a nova je tudi vrsta orangutana in velikansko drevo, poroča agencija dpa.

Deseterica najbolj nenavadnih novincev je bila oblikovana iz seznama 18.000 odkritih novih vrst po vsem svetu.

Raka z imenom epimeria quasimodo so raziskovalci odkrili v Arktičnem oceanu na severu zemeljske oble, zaradi grbe na hrbtu pa so si ime zanj izposodili pri francoskem pisatelju Victorju Hugoju in njegovem leta 1831 objavljenem delu Notredamski zvonar. Žival, ki doseže dolžino do 50 milimetrov, je bila sicer že dolgo znana in nihče ni verjel, da je še ni na seznamu vrst. Belgijska raziskovalca sta odkrila, da uradno rak še ni zabeležen.

Ena od zanimivosti prihaja iz Kostarike. Drobceni, vsega milimeter in pol dolg hrošč nymphister kronaueri živi le v simbiozi z nomadskimi mravljami. Ko se te začasno naselijo na določeno območje, se prosto giblje po okolju in prehranjuje. Ko se mravlje selijo, se jim z zobmi prime za trebuh. Ker je enake barve kot trebuh mravlje, ga je težko opaziti in na prvi pogled deluje, kot bi mravlja imela dva trebuha.

Nov je tudi hrošč iz Kitajske. Xuedytes bellus živi v globokih jamah v večni temi. Devet milimetrov dolg hrošč izstopa z dolgo glavo in prsmi. V večni temi živi tudi riba pseudoliparis swirei. To novo ribo, ki zraste do 11 centimetrov, so raziskovalci odkrili v globini več kot 8000 metrov v Marianskem jarku.

Bakterija thiolava veneris si je pogoje za življenje ustvarila po izbruhu podvodnega vulkana Tagoro v bližini kanarskega otoka El Hierro. Nekaj let po izbruhu vulkana 2011 so znanstveniki odkrili 2000 kvadratnih metrov veliko "blazino", ki se je kasneje izkazala za strukturo, oblikovano iz nove vrste bakterij.

A vse na novo odkrite vrste niso majhne. V Braziliji so na seznam novih vrst vpisali drevo z uradnim imenom dinizia jueirana-facao. To zraste do 40 metrov v višino, tehta do 56 ton, njegovi plodovi pa so dolgi kar pol metra. A zaenkrat so odkrili le 25 primerkov tega drevesa, zato že ob odkritju sodi med ogrožene vrste.

Med ogrožene vrste sodi tudi nova vrsta orangutana pongo tapanuliensis s Sumatre v Indoneziji. Gre za skupino orangutanov, ki so živeli ločeno od drugih in se oblikovali v posebno vrsto. Ker je teh orangutanov na jugu indonezijskega otoka le okoli 800, so prav tako ogroženi. Še o podrobnostih. Samice zrastejo do 1,2 metra v višino, samci do metra in pol.

Avstralski znanstveniki so našli fosil že izumrle vrste. Wakaleo schouteni je bil vrečar, ki je v gozdovih današnje Avstralije živel pred 23 milijoni let ter se prehranjeval z mesom in rastlinjem.

Japonski raziskovalci so našli novo rastlino sciaphila sugimotoi, ki se hrani z gobami. Okoli deset centimetrov visoka rastlina cveti septembra in oktobra, ker so doslej odkrili le 50 primerkov, pa prav tako sodi med ogrožene.

Nenavadno je bilo odkritje enoceličarja ancoracysta twista. Tega so znanstveniki našli v akvariju na korali v ameriškem San Diegu. Kje in kako živi v naravi, znanstveniki še ne vedo.

Na inštitutu v New Yorku izpostavljajo, da je neodkritih še deset milijonov živalskih in rastlinskih vrst, torej petkrat več, kot je znanih doslej. S spiskom desetih najbolj nenavadnih na novo odkritih vrst pa želijo opozoriti na raznovrstnost flore in favne ter številne ogrožene vrste.