STAznanost
Humanistika in družboslovje

Umetniški satelit UMBOT::MG na poti na Zemljino orbito

Ljubljana, 23. maja - Prva faza nameščanja umetniškega satelita UMBOT::MG na Zemljino orbito, ki je obsegala dogovarjanja o umetniški in znanstveni plati projekta, je zaključena. Postgravitacijski umetnik Dragan Živadinov je naznanil, da naslednja faza zajema realizacijo satelita, njegova namestitev na orbito pa se bo "zgodila v bližnji prihodnosti".

Ljubljana. Umetnik Dragan Živadinov. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Dragan Živadinov.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zaključeni prvi fazi projekta, ki ga sicer podpirata tudi ruska in slovenska politika ter ministrstvi za kulturo obeh držav, sledi praktična faza, ki obsega realizacijo satelita, ter sklepna, tretja faza, ko bo satelit iz ruskega modula Mednarodne vesoljske postaje tudi nameščen na orbito.

Živadinov je na današnji novinarski konferenci poudaril, da gre za nekomercialen projekt, ki vključuje tako umetniški kot znanstveni del, njegovo izvedbo pa bo mogoče spremljati preko neposrednega prenosa na Zemljo.

Znanstveni del zajema preučevanje avtonomnega ekološkega sistema (posebne vrste črva, ki je žival, deluje pa kot rastlina) v orbitalnih mikrogravitacijskih pogojih, medtem ko umetniški del sodi v Živadinovov veliki 50-letni gledališki projekt NOORDUNG::1995-2045 in obsega preučevanje avtonomnega delovanja biografskih, bioloških in biomehanskih podatkov sodelujočih igralcev. Doslej sta iz 14-članske igralske ekipe preminili Milena Grm (1942-2011) ter Iva Zupančič (1931-2017), prvo so že v ponovitvi predstave leta 2015 nadomestili z daljinsko vodenim abstraktom.

V umetniškem satelitu, ki ga bodo na zemljino orbito namestili "v bližnji prihodnosti", bodo po besedah Živadinova shranjeni podatki o Mileni Grm, od algoritma njene celotne biografije, s prav vsemi predstavami, v katerih je nastopila, preko njenega DNK in vzorca kostnine do inventarja igralkine obrazne mimike, od tragedije do komedije, ki bo nastal na podlagi posnetkov s predstav. Sklep projekta NOORDUNG::1995-2045 sicer predvideva, da bo Živadinov leta 2045 substitute za telesa do tedaj preminulih igralcev prepeljal v ekvatorialno orbito ter jih namestil na določenih točkah okoli Zemlje.

Živadinov je pojasnil, da bo umetniški satelit UMBOT::MG kozmonavt popeljal na vesoljski sprehod, ki ga bo mogoče spremljati, nato pa ga bo usmeril v orbito, kjer bo zgorel, medtem ko bo znanstveni del vrnjen na Zemljo in podvržen nadaljnjim raziskavam.

Umetniški satelit UMBOT::MG razvija skupina postgravitacijskih umetnikov, v kateri sta poleg Živadinova še Dunja Zupančič in Miha Turšič, oziroma kot krovni nosilec Zavod Delak v sodelovanju z rusko državno vesoljsko agencijo Roscosmos. Ta bo umetniško-znanstveni projekt tudi izvedla s pomočjo Inštituta za znanstvene projekte na Mednarodni vesoljski postaji TSNIIMASH, pomemben sodelujoči partner in nosilec znanstvenega dela projekta pa je Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Vlogo za odobritev projekta je slovenska stran vložila oktobra lani, že novembra pa so v Moskvi potekali pogovori med predstavniki Zavoda Delak, Roscosmosa ter inštituta TSNIIMASH, v katerih je bila določena oblika projekta.

Kot je povedala kulturna diplomatka iz Zvezdnega mesta Irina Sokolova, so v osmih mesecih pogovorov dosegli zelo veliko, na poti pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj pa se je nabral za kar osem centimetrov debel fascikel. Določene instance je treba namreč prepričati, zakaj bi v vesolju uresničili ravno določen projekt, ki mora biti pomemben za človeštvo. V vesolje ne more kar vsak poslati, kar želi, je opomnila Irina Sokolova. Za 8. junij je že napovedan sestanek, na katerem bodo dorekli še podrobnosti glede znanstvenega dela projekta.