STAznanost

Doživi Evropo na Znanstivalu

Ljubljana, 1. junija - Ljubljanske ulice, mostove in trge bo danes ponovno poživil Znanstival - festival dogodivščin, ki je namenjen spodbujanju radovednosti in ustvarjalnosti ter promociji izobraževanja in znanosti. Letos se mu pridružuje tudi Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki za vse znanstvene nadobudneže pripravlja dogodivščino Doživi Evropo.

Tridnevni festival je namenjen spodbujanju radovednosti in ustvarjalnosti ter promociji izobraževanja in znanosti. Poteka na ulicah, mostovih, trgih Ljubljane in seveda v Hiši eksperimentov.

EU dogodivščina bo v multimedijskem centru Doživi Evropo na Dunajski cesti potekala trikrat dnevno. Do centra mesta bo pol ure pred začetkom vsake EU dogodivščine organiziran brezplačen avtobusni prevoz s postajališča Zmajski most. Po koncu aktivnosti v multimedijskem centru bodo poskrbeli tudi za prevoz nazaj, so sporočili iz pisarne.

Multimedijski center Doživi Evropo je sestavljen iz interaktivnih medijskih postaj, na katerih lahko obiskovalci spoznajo, kako deluje EU in kako odločitve, sprejete na evropski ravni, vplivajo na vsakdanje življenje evropskih državljanov. Izvedeti je mogoče veliko zanimivega o evropskih poslancih in komisarjih ter številnih projektih evropskega povezovanja. Obiskovalce še posebej navdušuje foto kabina, kjer se lahko fotografirajo z izbranim ozadjem in s pomočjo rekvizitov posnamejo izvirno fotografijo.

Med EU dogodivščino bo v centru mogoče doživeti vse to in še več. Hiša eksperimentov bo izvedla Minidogodivščino, med interaktivnim kvizom bodo na multimedijskih postajah spoznavali evropske znanstvene dosežke, foto kabino pa bodo opremili z dogodku primernimi ozadji.

Znanstival je festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentalnih delavnic, doživetja, Vrta eksperimentov in Hiške eksperimentov ter je namenjen vsem starostim in vsem spolom. Edini pogoj za udeležbo je radovednost. Festival je za obiskovalce zunanjih prireditev brezplačen, za vstop v Hišo eksperimentov velja polovična cena.