STAznanost

Študija: Z genskimi testi bi lahko 70 odstotkom bolnic z najpogostejšim rakom dojk prihranili kemoterapijo

Chicago, 4. junija - Okoli 70 odstotkov žensk, ki zbolijo za najpogostejšo obliko raka dojk, na podlagi genskega testa ne bi potrebovalo kemoterapije, je pokazala v nedeljo objavljena ameriška študija. Avtorji so ugotovili, da lahko z genskimi testi vnaprej določijo, ali bolnica po operaciji potrebuje kemoterapijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avtorji študije, ki je zajela približno 10.000 oseb, so ugotovili, da je v 70 odstotkih primerov žensk, ki so jim postavili diagnozo hormonsko odvisnega, HER-2 negativnega raka dojk, kemoterapija nepotrebna, saj ne izboljša možnosti preživetja.

Te ženske bi lahko zdravili le s hormonsko terapijo, ki ima precej manj stranskih učinkov kot kemoterapija.

Študija ugotavlja, da bi lahko zdravniki z genskim testom natančno napovedali, katerim ženskam bo kemoterapija koristila. Kot piše časnik Financial Times, nekateri onkologi tovrstne teste že uporabljajo, je pa delež bolnic, ki bi se lahko izognile kemoterapiji, veliko večji, kot so menili doslej.

"Ugotovitve bodo imele takojšen vpliv na zdravljenje teh žensk," je dejal newyorški onkolog Joseph Sparano. Pojasnil je, da dosedanje smernice za zdravljenje raka na dojki predvidevajo predpisovanje kemoterapije brez zanesljivih dokazov, da bo ta uspešna.

Genski test Oncotype Dx, ki analizira 21 genov, se uporablja že več let in je že doslej pomagal pri sprejemanju nekaterih odločitev glede možnosti ponovitve raka oziroma potrebnosti kemoterapije.

Zdravniki bodo lahko zdaj na podlagi študije bolnikom z nizkimi in zmernimi vrednostmi na genskem testu kemoterapijo odsvetovali.

Za najpogostejšo obliko raka na dojki vsako leto v Evropi, na Japonskem in v Severni Ameriki zboli približno 250.000 žensk, piše FT. Večino zdravniki po operaciji napotijo na kemoterapijo, ki pa ima številne stranske učinke, kot sta slabost in izpadanje las.

Ugotovitve študije, ki jo je vodil newyorški Albert Einstein Cancer Center, so predstavili na srečanju Ameriškega društva klinične onkologije v Chicagu.