STAznanost

Hrvaški študenti zmagovalci regionalnega projekta PLC+ Challenge 2018

Ljubljana, 4. junija - Na Fakulteti za elektrotehniko (FE) v Ljubljani je minuli konec tedna potekalo finalno tekmovanje regionalnega projekta PLC+ Challenge 2018. Tekmovalo je devet najboljših ekip iz treh držav, komisijo pa je najbolj prepričala ekipa hrvaških študentov.

Ljubljana, Fakutleta za elektrotehniko UL. Regionalni finale študentskega projekta PLC+ Challenge 2018. Foto: Urban Štebljaj

Ljubljana, Fakutleta za elektrotehniko UL.
Regionalni finale študentskega projekta PLC+ Challenge 2018.
Foto: Urban Štebljaj

Na tekmovanju so se študentje elektrotehnike iz Slovenije, Hrvaške in Srbije pomerili v praktičnem reševanju inženirskih izzivov s pomočjo programljivih logičnih krmilnikov PLC družbe Siemens.

Tekmovalne ekipe so morale avtomatizirati poenostavljen šaržni reaktor, kakršen se uporablja v kemični, farmacevtski in prehrambeni industriji. Poskrbeti je bilo treba za ustrezno koračno izvedbo procesa in za natančno regulacijo temperature ob čim manjši porabi energije.

Po mnenju predsednika ocenjevalne komisije Davida Nedeljkovića s FE so študentje pri projektu PLC+ Challenge poglobili svoje teoretično znanje ter pridobili praktične izkušnje in tudi mehke veščine, ki jim bodo v pomoč pri iskanju poklicnih izzivov po zaključku študija.

Regionalno finalno tekmovanje projekta PLC+ Challenge organizirajo Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, družba Siemens in Slovenska sekcija IEEE - študentska veja Ljubljana.

Regionalna zmagovalna ekipa ter zmagovalni ekipi slovenskega in srbskega državnega tekmovanja bodo za nagrado odpotovale na strokovno ekskurzijo v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc.