STAznanost

Hitreje ko hodite, dlje boste morda živeli

Sydney, 7. junija - Nova raziskava prinaša dobre novice za ljudi, ki veliko hodijo, še posebej tiste s hitrim korakom. Hitreje ko človek hodi, dlje bo morda živel, so ugotovili avstralski znanstveniki.

Že hoja s povprečno hitrostjo lahko zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 20 odstotkov, so ugotovili znanstveniki z univerze v Sydneyju. Pri hitri hoji je to tveganje nižje celo za 24 odstotkov.

Zaščitni učinek hitre hoje je še bolj izrazit pri starejših ljudeh: pri osebah v starosti 60 in več let se je tveganje za prezgodnjo smrt zmanjšalo za 46 odstotkov, če so hodile s povprečno hitrostjo. V primeru hitre hoje je bilo to zmanjšanje celo 53-odstotno.

"Hitra hoja praviloma pomeni pet do sedem kilometrov na uro, vendar je resnično odvisna od telesne pripravljenosti pešca. Alternativni kazalnik pa je hoditi s takšno hitrostjo, da se človek rahlo zadiha ali prepoti, če vztraja dlje časa," je pojasnil avtor študije Emmanuel Stamatakis.

V okviru raziskave so primerjali podatke o umrljivosti ter rezultate 11 raziskav, izvedenih v Angliji in na Škotskem med letoma 1994 in 2008, v katerih so morali udeleženci poročati o svojih navadah pri hoji. Upoštevali so tudi dejavnike, kot so skupna količina in intenzivnost vseh opravljenih telesnih dejavnosti, starost, spol in indeks telesne mase.

"Ob predpostavki, da naši rezultati odražajo vzroke in učinek, te analize kažejo, da je lahko povečanje hitrosti hoje enostaven način za izboljšanje zdravja srca in tveganja prezgodnje umrljivosti - to je preprosto sporočilo za kampanje na področju javnega zdravja," je dejal Stamatakis.

Predvsem v primerih, ko zaradi časovnega pritiska ali manj ugodnih razmer ni mogoče hoditi več, je lahko hitrejša hoja po njegovih besedah dobra možnost za povečanje srčnega utripa - možnost, ki bi jo lahko večina ljudi enostavno vključila v svoje življenje.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji British Journal of Sports Medicine.