STAznanost
Medicina in zdravje

Ameriški znanstveniki z novo terapijo proti raku na dojkah

Miami, 5. junija - Ameriški znanstveniki trdijo, da so z novo terapijo proti raku na dojkah rešili življenje ženski s to boleznijo, poroča britanski BBC. Ekipa znanstvenikov z ameriškega nacionalnega instituta za raka pravi, da je terapija, ki temelji na celicah imunskega sistema, še vedno v poskusni fazi, bi pa lahko spremenila zdravljenje vseh oblik raka.

Zdravniki so Judy Perkins napovedali, da bo živela še največ tri mesece, a po dveh letih v njenem telesu ni znakov raka. Med drugim so ji v telo vnesli 90 milijard celic imunskega sistema, ki naj bi uničile rakave celice.

Judy Perkins, ki živi na Floridi, je imela raka na dojkah, ki se je razširil po vsem njenem telesu. Na jetrih je imela tumorje v velikosti teniške žogice, metastaze pa po vsem telesu. Kot je povedala za BBC, je učinke terapije začela čutiti že teden dni po njenem začetku, in sicer se ji je zdelo, da se tumor v njenem prsnem košu krči. Teden ali dva kasneje pa je tumor popolnoma izginil.

Spomni se tudi prvega slikanja po začetku terapije, ko je bilo medicinsko osebje "navdušeno in so vsi skakali od veselja". Tedaj so ji tudi povedali, da bo verjetno ozdravela.

Terapija, ki so jo podrobneje predstavili v znanstveni reviji Nature Medicine, je še v poskusni fazi in potrebnih bo še veliko testiranj, preden jo bodo lahko uporabili na širši populaciji. V njej najprej analizirajo bolnikov tumor, da ugotovijo redke spremembe, po katerih imunski sistem prepozna raka. Nato preučijo bolnikove bele krvničke, izločijo tiste, ki bi lahko napadle rakave celice in te nato v velikih količinah razmnožijo v laboratoriju ter jih zatem vbrizgajo bolniku.

49-letni Perkinsovi so jih na primer vbrizgali 90 milijard, ob tem pa je jemala zdravila, ki so onesposobila zavore imunskega sistema.

Po besedah zdravnika Stevena Rosenberga, ki je sodeloval v terapiji, so "mutacije, ki povzročajo raka, očitno tudi njegova Ahilova peta". Rosenberg poudarja, da bo potrebnega še precej dela, da pa terapija nakazuje možen preobrat v zdravljenju raka, in sicer k individualnim zdravilom za vsakega bolnika posebej, kar se precej razlikuje od sedanjih načinov zdravljenja.