STAznanost

Znanstveniki odkrili nove koristi pitja kave

Columbus, 9. junija - Kava si je v zadnjih letih zaslužila ugled superživila: ščiti pred rakom, preprečuje diabetes, čisti ožilje in krepi spomin. Toda ne naredi nas le bolj zdravih, pač pa tudi bolj učinkovite - vsaj takrat, ko delamo v skupini. Pred težko razpravo ali pomembnim srečanjem bi bilo torej morda koristno skupaj popiti skodelico kave.

Znanstveniki z ameriške univerze Ohio State so namreč dokazali, da nas kavni napitek s kofeinom ne naredi le bolj budnih, pač pa tudi pripomore k bolj konstruktivnemu ekipnemu delu in vodi do bolj pomembnih prispevkov k razpravi. Celo v primeru zelo spornih tem poskrbi za boljše sodelovanje med člani skupine, so ugotovili.

Do teh zaključkov so prišli na podlagi dveh opravljenih raziskav. V prvi so sodelujoči študenti ocenili delo svoje skupine kot bolj uspešno, če so pred tem popili skodelico kave s kofeinom. Prav tako so bolje ocenili svoj prispevek k opravljenemu delu.

Dodatno so znanstveniki v drugi raziskavi preverili, kako veliko so udeleženci govorili in kako trdno so se držali teme razprave. Izkazalo se je, da so člani skupine pod vplivom kave s kofeinom več govorili ter bili bolj osredotočeni na temo razprave kot pa tisti, ki so pili brezkofeinsko kavo. Prvi so bili tudi bolj pripravljeni vnovič sodelovati s člani svoje skupine kot pa tisti, ki niso bili deležni kofeina.

Izgleda, da kava s tem, ko naredi ljudi bolj budne, "čudežno" deluje na delo v skupini, je povedal eden od avtorjev raziskave Amit Singh z univerze v Ohiu. "Ugotovili smo, da povečana pozornost pozitivno prispeva k dosežkom skupine," je pojasnil. Da napitki z vsebnostjo kofeina pripomorejo k večji budnosti, je sicer že dolgo znano. Novo pa je, da ne prispevajo le k večji storilnosti posameznika, pač pa celotne ekipe.

Še en pozitiven učinek: Čeprav je bila tema, o kateri so razpravljali - vstajniška gibanja - zelo kontroverzna in so se stališča zelo razlikovala, pa je vzdušje med razpravo pri pivcih kave ostalo konstruktivno. "Njihova razprava je bila sicer bolj živahna, vendar so bili bolj pripravljeni vsak čas sodelovati s kolegi v svoji ekipi," je povedal Singh. To je morda še en razlog, da se težko srečanje ali pogovor začne s skodelico kave za vse.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji Journal of Psychopharmacology.