STAznanost

Ljubljana gosti mednarodno konferenco EuCNC o tehnologijah 5G

Ljubljana, 18. junija - V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes začela tridnevna mednarodna konferenca o omrežjih in komunikacijah EuCNC. Letošnja, 27. izvedba evropske konference se osredotoča na raziskave, razvoj in implementacijo mobilnih tehnologij pete generacije (5G), udeležuje pa se je več kot 500 strokovnjakov iz industrije in raziskovalnih institucij.

Kot so poudarili na Institutu Jožef Stefan, ki konferenco gosti z Univerzo v Ljubljani, je EuCNC (European on Networks and Communications), ena izmed najpomembnejših konferenc na področju komunikacij in omrežij v Evropi.

Konferenca, ki je namenjena povezovanju raziskovalne sfere in podjetij, ponuja možnost vpogleda v najnovejše znanstvene dosežke in novo pridobljena spoznanja ter vzpostavitev novih partnerstev in poslovnih priložnosti, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

V Ljubljani konferenca poteka s sloganom "5G and beyond" in se osredotoča na omrežja 5G v vertikalnih industrijah ter rezultate in izkušnje iz prvih uvajanj tehnologij 5G.

Udeleženci bodo tako razpravljali o možnostih uvajanja na različnih področjih, kot so pametna mesta, avtomobilska industrija, civilna zaščita in pomoč ob nesrečah, pametna mobilnost, e-zdravje in druge.

Pripravljajo tudi predstavitve tehnologij, produktov in rezultatov številnih industrijskih projektov ter projektov, ki jih je sofinancirala Evropska komisija.

Uradno odprtje dogodka je v torek, udeležence bosta med drugimi nagovorila minister za javno upravo Boris Koprivnikar in Pearse O'Donohue, direktor direktorata Evropske komisije za omrežja prihodnosti.

V sklopu konference, ki jo podpira tudi ministrstvo za javno upravo, se bo zvrstila vrsta predavanj vodilnih strokovnjakov na področju omrežij 5G, okroglih miz ter številne delavnice in tehnične seje.