STAznanost
Humanistika in družboslovje

V okviru Evropske noči raziskovalcev bodo sodelovali trije slovenski projekti

Ljubljana, 20. junija - V Sloveniji bodo letos in prihodnje leto v okviru Evropske noči raziskovalcev potekali kar trije projekti: Humanistika, to si ti, Varni z znanostjo ter Noč ima svojo moč. Osrednji dogodek predstavlja Noč raziskovalcev, ki bo letos potekala 28. septembra. Na dogodku se bodo v enem dnevu zvrstile številne aktivnosti na temo raziskovanja in inovacij.

Cilj projektov Evropska noč raziskovalcev je javnost seznaniti in ozavestiti o pozitivni vlogi dela raziskovalcev in s tem približati razumevanje ter vpliv dela raziskovalcev na vsakodnevno življenje ljudi.

Osrednji dogodek letošnje Evropske noči raziskovalcev bo potekal 28. septembra. Na ta dan se bodo v številnih slovenskih krajih odvijale najrazličnejše delavnice, predavanja, prikazi eksperimentov, projekcije filmov, predstave, kvizi itd. Dogodki bodo namenjeni tako otrokom, študentom in odraslim kot tudi znanstvenikom samim.

Dogodki bodo potekali v sklopu treh slovenskih projektov, ki jih pripravljajo trije konzorciji. Ljubljanska filozofska fakulteta sodeluje s projektom Humanistika, to si ti, konzorcij partnerjev v sestavi Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem in Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer s projektom Varni z znanostjo, konzorcij partnerjev v sestavi Ustanove Hiša eksperimentov, Instituta Jožef Stefan, Kemijskega inštituta in Tehniškega muzeja Slovenije pa s projektom Noč ima svojo moč.

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavil dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Roman Kuhar, pomen in vrednost humanistike in družboslovja v naši družbi pogosto ni prepoznan. Projekt Humanistika, to si ti je zato po njegovem mnenju priložnost, da javnosti predstavijo njihovo delo, da nanj opozorijo in pokažejo, kako pomembno je raziskovanje na področju družboslovja in humanistike.

Projekt filozofske fakultete v svoje dogodke vključuje tudi 14 drugih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Poudarek letošnje Noči raziskovalcev bo na evropskem letu kulturne dediščine, naslednje leto pa bo posvečeno 100-letnici Univerze v Ljubljani, je povedala prodekanja za doktorski študij in znanstvenoraziskovalno delo na filozofski fakulteti ter ter vodja projekta Noč raziskovalcev Jasna Mažgon.

Po besedah prorektorice Univerze v Ljubljani za področje pedagoškega dela Branke Kalenić Ramšak dogodki v okviru projekta Humanistika, to si ti predstavljajo uvod v praznovanje 100-letnice univerze. Obenem pa projekt povzema bistvo praznovanja 100-letnice, ki bo poleg povezovanja med članicami izpostavila svobodo mišljenja, vlogo znanja za razvoj sodobne družbe in refleksijo družbene resničnosti.

Dogodke drugega slovenskega projekta z naslovom Varni z znanostjo je v nadaljevanju predstavila vodja Službe za podporo raziskovalcem in projektom Univerze v Mariboru Brigita Krsnik Horvat. Z aktivnostmi v okviru projekta želijo ozaveščati o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na naš vsakdan, zlasti z vidika varnosti.

Mladi bodo ob druženju z znanstveniki in raziskovalci ter sodelovanju pri eksperimentih spoznali različne vidike poklica raziskovalca, ki ni nujno zaposlen v akademskem svetu, temveč tudi v industriji, je poudarila Krsnik Horvatova. Mladi si bodo lahko odgovorili na vprašanja, kako je biti raziskovalec, kaj ta pri svojem delu počne ter kako usklajuje delo s hobiji in družino.

Dogodke pod skupnim imenom Noč ima svojo moč pa sta predstavila direktor Hiše eksperimentov Miha Kos in koordinatorka projekta Vesna Pajić. Kot je povedal Kos, se je projekt začel že konec maja, ko so izvedli vseslovensko aktivnost Znanost za državljane - sajenje in spremljanje rasti semen ivanjščic, ki se mu je do danes pridružilo že okoli 700 skupin in posameznikov.

S projektom želijo po besedah Pajićeve nasloviti različne ciljne skupine, ne le otroke, mladostnike, temveč tudi njihove družine. V okviru projekta bodo med drugim organizirali štiri festivale znanosti v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu in Ajdovščini, dan raziskovalcev v nekaterih slovenskih šolah, projekcije dokumentarnih filmov, znanstvene pogovore itd.

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj - Obzorje 2020. Na pobudo Evropske komisije se po vsej Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavili poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.